Ţuţuianu: Dublul standard de calitate a produselor poate fi sancţionat şi pe latură penală, dacă înşelăciunea este gravă

Dublul standard de calitate a produselor şi serviciilor, o practică înşelătoare prin care sunt prejudiciaţi toţi consumatorii, poate fi sancţionat atât pe latura civilă, cât şi pe cea penală, a declarat marţi senatorul Adrian Ţuţuianu, la Comisia economică.
Economica.net - mar, 24 sept. 2019, 13:59
Ţuţuianu: Dublul standard de calitate a produselor poate fi sancţionat şi pe latură penală, dacă înşelăciunea este gravă

„Nu modificăm o lege doar prin prisma atribuţiilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Răspunderea civilă, cineva se duce în instanţă şi obţine repararea unui prejudiciu, răspunderea contravenţională, aveţi competenţe pe această treabă (n.r. ANPC), dar nu înseamnă că nu puteţi sesiza organele de cercetare penală dacă înşelăciunea este de o anumită gravitate. Pentru că sunt infracţiuni specifice în legislaţia penală pe treaba protecţiei consumatorilor”, i-a transmis Ţuţuianu preşedintelui ANPC, prezent la discuţiile asupra proiectului iniţiat de PSD privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori.

El a adăugat că interesul legiuitorului este ca mediul de afaceri să se conformeze unor standarde ridicate, iar, pe de altă parte, să îl protejeze pe consumatorul român.

„Obligaţia principală este aceea de a fi informat consumatorul, apoi e treaba lui dacă mănâncă sau nu produsul respectiv”, a subliniat Ţuţuianu.

În context, preşedintele Confederaţiei Patronale „Concordia”, Mihai Bogza, a obiectat că adoptarea unor reglementări în paralel cu altele la nivel european pot crea confuzii.

„Putem asista şi la situaţia în care alte state membre vor beneficia de această perioadă de doi ani de transpunere a Directivei, vor vedea cum funcţionează piaţa şi poate vor adopta nişte prevederi care vor pune piaţa românească într-o situaţie dezavantajoasă. Directiva (n.r. europeană în domeniu) urmează să fie adoptată în octombrie, dacă credeţi că este foarte bună se poate adopta imediat, nu trebuie să aşteptaţi nicio lună, nicio zi, e vorba de compatibilitatea textului, să nu ne pomenim că avem un text care practic este contradictoriu cu textul directivei şi să ajungem în nişte situaţii în care vom avea probleme de funcţionare a pieţei”, a afirmat Bogza.

În intervenţia sa, preşedintele Comisiei economice, senatorul Daniel Zamfir, i-a cerut lui Bogza să vină cu propuneri concrete pentru îmbunătăţirea proiectului de lege.

„Veniţi cu propuneri constructive. Dacă directiva nu se adoptă în octombrie? Textul acesta de lege contravine cumva Directivei din 2005? Nu. În momentul ăsta suntem în situaţia în care cumpărăm produse de calitate inferioară? Da. Sunt produse în România care au altceva decât scrie pe etichetă? Da. Ca atare, faptul că eu vreau să îndrept lucrul ăsta, îmi spuneţi să mai aştept nu ştiu ce”, a replicat Zamfir.

El a adăugat că va solicita, în Biroul permanent, o amânare a întocmirii raportului pe acest proiect pentru depunerea unor amendamente din partea ANPC şi susţinerea proiectului de către iniţiator, deputatul social-democrat Valeriu Steriu.

Proiectul prevede sancţionarea celor care vând produse sau servicii „falsificate supuse dublului standard” cu amenda de maximum 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată, se suspendă autorizaţia de funcţionare a comerciantului pe 6 luni.

Comisia Europeană a finalizat în aprilie 2019 proiectul de Directivă din pachetul „Noi avantaje pentru consumatori”. Directiva acoperă o gamă largă de subiecte incluzând suspiciunile de dublu standard la produsele de larg consum, carburanţi, produsele agroalimentare şi servicii care se referă la faptul că est-europenii au primit şi primesc în continuare produse şi servicii de calitate mai slabă decât cei din vest. Concret, Comisia Europeană a pus la la punct un regulament care sancţionează dur producătorii care scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe diverse pieţe din UE, ceea ce face ca piaţa europeană să nu fie unitară, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...