România ar putea să îndeplinească în 5-7 ani condiţionalităţile aderării la OCDE – Ţuţuianu, secretarul general adjunct al Guvernului
El a fost întrebat dacă există un termen limită în ceea ce priveşte aderarea României la OCDE şi când s-ar putea face acest lucru.
„Anul viitor sigur nu. Nu vom putea parcurge toate etapele şi nu vom putea să transpunem recomandările pe care le vom avea. Dar eu sper că pe un termen mediu, 5 – 7 ani, România ar putea să îndeplinească toate aceste condiţionalităţi – şi să avem adoptate toate reglementările corespunzătoare acquis-ului OCDE”, a menţionat Adrian Ţuţuianu, la evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie.
Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului a subliniat că aderarea la OCDE „depinde de hărnicia noastră”.
„Am parcurs etapa I, autoevaluarea, etapa II este în curs, evaluarea făcută extern. Etapa a III-a va fi după evaluarea externă a recomandărilor”, a precizat el.
Ţuţuianu şi-a exprimat speranţa ca aderarea României la această organizaţie „să se întâmple într-un termen cât mai scurt”.
„Depinde şi de capacitatea statului, dar iată că sunt şi alţi actori. Discutăm aici de ASF, discutăm de Bursa de Valori, discutăm şi de alţi actori care sunt importanţi şi care au un rol bine definit în acest proces de aderare”, a susţinut acesta.
În urmă cu 2 zile, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, context în care şeful diplomaţiei române a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE.
Potrivit unui comunicat al MAE, întâlnirea a avut loc cu prilejul participării şefului diplomaţiei române la reuniunea Conferinţei Ministeriale a OCDE (MCM OCDE), desfăşurată la sediul Organizaţiei din Paris, în perioada 7-8 iunie 2023. Aceasta a fost a doua reuniune la nivel ministerial a Consiliului OCDE la care România participă în calitate de stat candidat, după decizia de acordare a acestui statut, luată de acest for la 25 ianuarie 2022.
„În cadrul întrevederii, şeful diplomaţiei române a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE, beneficiind de largă susţinere din partea forţelor politice şi a societăţii româneşti, precum şi profilul solid al candidaturii României, alături de implicarea ţării noastre, ca partener cu aceleaşi viziuni (like-minded), în activităţi şi proiecte de interes comun cu OCDE. A arătat că România este pregătită să pună în aplicare recomandările OCDE şi să folosească procesul de aderare drept un stimulent pentru continuarea reformelor şi modernizării”, se arată în comunicat.
La rândul său, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a reiterat sprijinul Secretariatului OCDE în procesul de aderare a României la Organizaţie, evidenţiind şi exprimând apreciere pentru progresul obţinut de ţara noastră până în prezent, precum şi perspectivele pozitive ale cooperării pe viitor.
„Cei doi înalţi oficiali au discutat despre stadiul actual al procesului de aderare, fiind evidenţiat faptul că România a primit deja chestionarele din partea a 23 din cele 26 de comitete sectoriale ale Organizaţiei, fiind deja transmise răspunsuri la 12 dintre acestea, precum şi faptul că deja sunt în curs misiuni de evaluare, fiind apreciat nivelul de interacţiune cu Organizaţia. Totodată, a fost subliniată importanţa aderării rapide la Convenţia anti-mită a OCDE, proiectul legii de aderare, adoptat deja de Guvern, fiind în procedură parlamentară de adoptare”, se mai spune în comunicat.