Ţuţuianu: Voi promova proiecte de lege prin care să realizăm rapid achiziţii pentru dotarea armatei
Ministrul a subliniat că se referă la dotări începând cu rachete până la mijloace de transport.
”Voi promova în toamna aceasta unul sau mai multe proiecte de lege, o să văd cum decurg anumite lucruri, prin care să putem să realizăm rapid achiziţii care să contribuie la o dotare mai bună a Armatei Române. De ce proiecte de lege? Pentru că vom face achiziţii într-un regim care nu e concurenţial, adică nu vom face licitaţii publice, să fiu mai exact, să nu se interpreteze greşit, vom urmări cel mai bun preţ. Dar vom face achiziţii directe. Din dorinţa de a fi foarte transparent, o să vin cu proiect de lege în Parlament. Şi Parlamentul va decide ce cumpărăm şi dacă cumpărăm. Sunt proiectele prioritare de care am vorbit, începând cu cel cu rachetele şi terminând, dacă vreţi, cu achiziţia unor camioane sau alte mijloace de transport pentru armată”, a precizat Ţuţuianu.
Ţuţuianu: Legislaţia va fi modificată. Industria naţională de apărare să aibă prioritate, fără a încălca regulile europene
Trebuie să avem o industrie de apărare puternică, în interesul securităţii naţionale şi voi propune modificarea legislaţiei astfel încât industria naţională de apărare să aibă prioritate, fără a încălca regulile europene, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.
”Voi modifica împreună cu Ministerul Economiei legislaţia în aşa fel încât industria naţională de apărare să aibă prioritate, fără a încălca regulile europene privind transparenţa achiziţiilor. Am avut şi cu Consiliul Concurenţei o discuţie pe acest subiect, pentru că nu vreau să avem apoi proceduri de infringement pe subiecte de tipul ăsta”, a spus Ţuţuianu.
Ministrul a subliniat că, în interesul securităţii naţionale, trebuie să avem o industrie de apărare puternică.
”În interesul securităţii naţionale, trebuie să avem o industrie de apărare puternică, de stat şi privată, nu facem niciun fel de diferenţă între capitalul social. Este de dorit ca armata să aibă cât mai multe soluţii de dotare şi înzestrare din producţia naţională, pentru că în caz de conflict e greu să te duci să ceri la altul peste mări şi ţări sau să te duci, de exemplu, să iei pulbere pentru muniţie din Serbia (…). Şi atunci trebuie să ai propria fabrică de pulberi în România. Ea a existat, din păcate a fost închisă din cauza deciziilor manageriale proaste luate în ăştia 25 de ani”, a mai spus Ţuţuianu.