TVA 9% – Constantin: De patru-cinci zile există concurență în piață, sunt deja afișate la raft prețuri scăzute

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că de patru-cinci zile este concurenţă în piaţă, fiind afișate la raft două preţuri, cel vechi şi cel cu TVA scăzut de luni la 9%, fiind simţită o creștere în vânzări, context în care au de câștigat consumatorii, dar și segmentul de agricultură, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - lun, 01 iun. 2015, 12:36
TVA 9% - Constantin: De patru-cinci zile există concurență în piață, sunt deja afișate la raft prețuri scăzute

Daniel Constantin a spus că a vorbit cu reprezentanţii marilor magazine, ai producătorilor şi procesatorilor, care i-au spus că de la lansarea acestor promoţii, acum patru-cinci zile, vânzările au crescut în prima zi cu 20% şi în a doua zi cu 35%.

„O să mergem și la cumpărături, și mă bucur să văd că deja, de patru-cinci zile, există o concurență în piață. Sunt deja afișate două prețuri, prețul vechi cu TVA de 24% și prețul nou cu TVA de 9%. Eu am vorbit și cu marile magazine și cu integratori români, producători, procesatori și cu magazine de desfacere, și mi-au confirmat faptul că, de la lansarea acestor promoții, de acum patru-cinci zile, vânzările au crescut în prima zi cu 20%, în a doua zi cu 35%, și cred că ăsta este obiectivul. Dacă reușim să relansăm consumul, agricultura va avea de câștigat, nu mai spun de consumatori, care cu siguranță vor avea de câștigat prin reducerea prețului cu 12,1%, așa cum rezultă matematic din această scădere a TVA”, a declarat ministrul Agriculturii, în Parcul Herăstrău, unde a participat la evenimentele organizate cu ocazia Zile Internaţionale a Copilului.

Taxa pe valoarea adăugată s-a redus din 1 iunie de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, iar preţurile produselor ar trebui să scadă cu 12%, marii retaileri anunţând că vor transfera integral diferenţa clienţilor.

Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă de păsări, animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne şi organe, peşte, crustacee, moluşte, miere naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate şi mirodenii, cereale (cu excepţia celor pentru însămânţare) şi băuturi nealcoolice, scrie MEDIAFAX.

În această categorie mai intră produsele de morărit şi panificaţie, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.

Spre exemplu, dacă pentru o bucată de caşcaval de 250 grame, cu preţul de 10 lei fără TVA, clienţii plăteau 12,4 lei cu TVA de 24%, de luni vor plăti 10,9 lei, economisind 1,5 lei.

Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final, de către toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale.

Dacă un producător agricol vinde fructe unui comerciant, va aplica cota TVA de 9%, la fel ca şi comerciantul atunci când le vinde mai departe, indiferent de destinaţia ulterioară a fructelor, fie că sunt utilizate ca alimente, fie ca materie primă pentru dulceaţă, compoturi sau producţia de alcool.

În cazul comercializării unor pachete care conţin atât produse alimentare (TVA 9%), cât şi nealimentare (TVA 24%), la un preţ total, se va aplica TVA diferenţiat pentru calculul costului, în măsura în care bunurile pot fi separate, altfel fiind aplicată TVA de 24% la valoarea totală a pachetului.
De TVA de 9% beneficiază şi serviciile de alimentaţie publică pentru categoriile specificate de produse.

Dacă un restaurant vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara locaţiei, activitatea nu este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care se aplică TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă costul acestora ar fi evidenţiar separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage după sine aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client, se explică în normele de aplicare.

Cumpărătorii ar trebui să găsească noile preţuri semnalizate la raft, iar pe bonul fiscal vor putea citi, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% şi cât cea de 24% (în cazul produselor cu cotă standard).

Mai mulţi retaileri au anunţat că vor reflecta în totalitate reducerea TVA în costul produselor, după ce Asociaţia Marilor Reţele Comerciale le-a recomandat membrilor să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru ca scăderea TVA să se regăsească în preţul la raft, în condiţiile în care comercianţii au fost acuzaţi de creşterea artificială a preţurilor.

Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea taxei, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine. Un raport analizat la începutul lunii mai de Guvern privind preţurile la alimente din marile magazine nu prezintă informaţii legate de creşterea acestora înainte de diminuarea TVA.

Consiliul Concurenţei a avertizat retailerii că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor şi după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.

Astfel, Cora România s-a angajat că va afişa în toate magazinele atât preţul vechi (cu TVA de 24%), cât şi pe cel nou (TVA de 9%). Totodată, va indica modul în care preţurile vor scădea cu 12,09%, costul unui produs cu valoarea de bază de 1 leu, spre exemplu, reducându-se de la 1,24 lei la 1,09 lei, respectiv cu 0,15 lei.

Carrefour a anunţat la începutul lunii mai că a „îngheţat” preţurile produselor supuse reducerii TVA la 9%, cu excepţia promoţiilor, iar de la 28 mai a început să aplice în avans măsura pentru unele produse, introducând noi categorii în fiecare zi, până la 1 iunie.

De asemenea, Kaufland a comunicat că a scăzut în avans preţurile, de la 26 mai, în cazul anumitor sortimente de produse, iar reducerea TVA va fi transferată în totalitate clientului, de luni, pentru toate articolele vizate. În plus, până la sfârşitul lunii iulie, preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice nu vor fi majorate, cu excepţia articolelor promoţionale, care vor reveni la preţurile anterioare după încheierea promoţiei.

Aplicarea TVA de 9%, de la 1 iunie, ar urma să contribuie cu o creştere adiţională a PIB de 0,6% până la finalul anului, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...