„În ceea ce priveşte taxarea cu 9% a pâinii, efectele acestei măsuri depind foarte mult de sistemul de taxare inversă care va fi sau nu aplicat începând cu data de 1 iunie. Începând cu data de 1 iunie, România trebuie să aplice un sistem de taxare normală la cereale, ceea ce înseamnă că din punct de vedere al impactului evaluat pentru aplicarea cotei de 9% pe acestă existenţă sau non-existenţă a taxării inverse poate să influenţeze valoarea TVA de pe circuitul grâu-pâine”, a afirmat Manolescu la o conferinţă pe teme fiscale.
El a precizat că autorităţile au solicitat în martie Comisiei Europene să prelungească măsura de taxare inversă la cereale, sperând să obţină un răspuns până la finele lunii aprilie. Taxarea inversă ar putea fi acceptată în continuare de CE întrucât există o intenţie de modificare a directivei pentru acceptarea măsurii de taxare inversă la o categorie largă de produse considerate cu risc, care include şi cerealele, ceea ce ar conduce la ideea că acestă măsură a fost identificată de Comisia Europeană ca una eficientă în lupta împotriva evaziunii fiscale în domeniu.
„În funcţie de răspunsul din partea Comisiei vom stabili metoda de aplicarea a acestei cote de 9% şi impactul efectiv în sume al acestei măsuri. Dacă nu se păstrează măsura, rămâne să luăm o decizie dacă vom aplica cota de 9% pe întreg lanţul sau doar la pâine”, a spus Manolescu.
El a precizat că efectele pe care măsura de reducere a TVA la pâine le-ar avea trebuie să aibă în vedere circulaţia cerealelor în lanţurile anterioare procesului de producţie a pâinii.
Manolescu a explicat că evaluările din documentul semnat de el ţin cont de TVA-ul din tot lanţul de aplicare a cotei.
„Acea adresă a fost semnată de mine, calculele nu le-am făcut personal. Adresa avea în vedere această situaţie concretă din lege pe baza căreia de la 1 iunie România ar trebui să renunţe la taxarea inversă la grâu, ceea ce ar conduce automat la aplicarea cotei de 24% pentru cereale şi automat impactul din diferenţa de cotă pe tot circuitul grâu-pâine ar fi majorat”, a explicat secretarul de stat.
Dacă taxarea inversă s-ar păstra, nu ar fi necesar să se aplice cota de 9% pentru tot circuitul grâu-pâine întrucât evaziunea în domeniul cerealelor ar fi combătută de această măsură de taxare inversă. Altfel, cota de 9% ar trebui aplicată la tot circuitul grâu-pâine pentru a restrânge evaziunea, ceea ce ar conduce la un impact mai mare în buget.
„De aceea, impactul în sine este calculat în funcţie de diverse ipoteze, impactul mai mic se referă doar la circuitul ulterior, faină-pâine. Toţi jucătorii din piaţă îşi doresc să se menţină măsura de taxare inversă pentru că s-a dovedit util în combaterea evaziunii fiscale”, a conchis Manolescu