Pentru reducerea TVA la alimente şi produse agroalimentare retailerii şi producătorii au făcut lobby împreună, fiecare urmând să câştige din faptul că românul va avea, teoretic, o putere mai mare de cumpărare. De la 1 iunie 2015, dată de la care Guvernul a anunţat că TVA-ul la alimente va scădea de la 24% la 9%, puterea de a reduce preţurile va fi însă în mâna retailerilor. Aceasta în contextul în care, în negocierile cu producătorii, nu se ţine cont de TVA. „Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) consideră că reducerea TVA trebuie să ajungă în buzunarul consumatorului şi membrii asociaţiei şi-au manifestat disponibilitatea de a transfera această reducere în preţul final al produselor. Prin urmare, acesta va scădea cu cota aferentă redusă’, a declarat Dan Şucu, preşedintele AMRCR, într-un comunicat.
Acelaşi mesaj este transmis, în mod individual, de către companii. „Interesul nostru este ca întreaga sumă care va rezulta din reducerea de TVA să fie transferata către client, aşa că vom proceda în consecinţă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ai Profi Rom Food, cel mai extins operator de supermarketuri din România. Acelaşi lucru au sugerat şi ofiacialii Metro România, numprul unu pe piaţa locală cash&carry, potrivit compania va aplica legea şi „va veni în întâmpinarea şi susţinerea clienţilor”.
Cât este de greu să reduceri preţurile
Vorbind din punct de vedere tehnic, pentru retaileri reducerile de preţ vin cu o muncă şi costuri în plus. „Desigur, schimbarea va implica un foarte mare efort pentru a modifica într-o singura zi etichetele de preţ pentru miile de produse din fiecare magazin al nostru”, explică reprezentanţii Profi. Modificările nu presupun însă şi noi negocieri cu furnizorii. „Cu companiile internaţionale negocierile se poartă doar legat de taxa la raft. Preţurile de livrare se stabilesc periodic, la o lună, două, trei. Acestea se vor discuta între părţi ca şi până acum, indiferent de TVA. În mod normal, retailerii ar trebui să ajusteze preţurile afişate la raft prin diminuarea TVA”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Grigore Horoi, preşedintele Agricola Internaţional Bacău.
Vom mânca precum restul europenilor
În ceea ce îi priveşte pe producătorii din industria alimentară, aceştia susţin că măsura este una aşteptată de mult timp şi va duce la creşterea consumului şi reducerea pieţei negre. Pentru ei însă, privind din perspectiva unui TVA mai mic, banii pe care îi primesc de la magazine sunt aceiaşi. „Reducerea TVA este o măsură aşteptată de foarte multă vreme şi, totodată, un demers de intrare în normalitate. Aceasta pentru că majoritatea statelor europene practică un TVA diferenţiat la alimente. Reducerea TVA va duce , în mod clar, la ieftinirea produselor la raft cu 10-15%. Consumatorii vor avea bugete mai mari pentru pentru cumpărături, va creşte consumul şi va fi descurajată evaziunea fiscală”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Grigore Horoi, preşedintele Agricola Internaţional Bacău, unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România. Potrivit acestuia, în momentul de faţă, aproximativ „50% din ce se vinde în pieţele de proximitate este la negru”.
Horoi estimează că reducerea TVA va duce la un consum mediu pe cap de locuitor similar cu cel din UE, de 21 de kilograme anual. Acum, un român consumă, în medie, 17-18 kilograme de carne de pui pe an.
„În calitate de lider al pieţei iaurturilor din România, Danone consideră că scăderea TVA pentru alimente este o măsură benefică pentru economie, care va stimula consumul, dar ne aşteptăm să vedem un impact pozitiv şi pe piaţa iaurturilor, care a fost stagnanta în ultimii ani”, au declarat reprezentanţii Danone.
„Ne așteptăm ca, de la 1 iunie, întregul efect al reducerii TVA să fie transferat în prețurile către consumatori. Prin urmare, ne așteptăm ca de această reducere de taxe să beneficieze pe deplin cumpărătorii. În condițiile în care piața de retail este foarte competitivă și retailerii se străduiesc zi de zi să atragă consumatorii în magazinele lor, credem că un TVA scăzut la alimente va fi folosit la maxim de către aceștia pentru a câștiga un loc cât mai important în prefereințele cumpărătorilor”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii FrieslandCampina România. Potrivit acestora, reducerea TVA va avea efecte benefice asupra întregului lanț de producție din industria lactatelor, de la fermier, la procesator, până la consumatorul final. „De asemenea, va impulsiona consumul de lapte din România, aflat, în prezent, la un nivel scăzut, în comparație cu celelalte țări europene. În medie, un român consumă lapte o dată la nouă zile și brânză o dată pe lună și este clar că aveam nevoie de o strategie națională pentru a schimba acest lucru, în condițiile în care prețul dictează, în cele mai multe cazuri, alegerea consumatorului”.
Preţuri mai mari la poarta fermei?
Reducerea TVA nu înseamnă că produsele alimentare nu se pot scumpi. Aceasta pentru că fermierii sunt, în continuare, supuşi presiunii preţurilor la materiile prime şi a celorlate costuri de producţie. Este însă puţin probabil ca unele dezechilibre de acest gen să ducă în următoarea perioadă la majorări importante ale preţurilor de pe rafturi. „Preţurile de la poarta fermei vor fi reglate în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă”, explică pentru ECONOMICA.NET Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro. Vorbind despre sectorul cărnii de porc, extrem de afectat de embargoul rusesc, acesta spune că situaţia s-ar putea îndrepta. „Reducerea TVA ajută sectorul în două feluri. Va creşte consumul, ca urmare a scăderii preţului la raft şi va creşte piaţa pentru producătorii de carne oneşti, prin eliminarea celor care fac evaziune”, explică acesta. Potrivit lui Jurconi, în ultima lună piaţa cărnii de porc şi-a mai revenit, ca urmare a unei creşterio uşoare a preţurilor pe piaţa comunitară, dar situaţia este încă dificilă „Situaţia rămâne foarte dificilă pentru producătorii de carne de porc. De aproximativ o lună preţurile medii pe piaţa UE au crescut. Este o situaţie conjuncturală care nu compensează însă pierderie din ultimele 6-8 luni.