TVA scade la 5% pentru alimentele bio şi tradiţionale. Plata CASS devine opţională pentru 600.000 de români – Guvern

Economica.net
14 05. 2019
guvern_dancila_6758495865493_08179400

„Pentru încurajarea consumului de alimente sănătoase şi pentru impulsionarea vânzării de produse româneşti tradiţionale, montane, eco, bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Guvernul a decis reducerea la 5% a cotei TVA pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau a înlocui alimentele”, a explicat Teodorovici, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern. 

 

„Vom reduce TVA de la 9% la 5% produse ecologice, tradiționale, autorizate ca atare de către Ministerul Agriculturii”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

„Avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pe întreg lanţul de distribuţie, contribuim la reducerea preţurilor acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase”, a afirmat prim-ministrul.

Reducerea TVA la 5% pentru produsele montane, bio şi tradiţionale va avea un impact de 836 milioane de lei, în 4 ani

Reducerea la 5% a cotei de TVA pentru produsele bio şi tradiţionale va avea un impact bugetar total de 836 milioane de lei în următorii patru ani, scăderile de venituri din TVA fiind cuprinse între 106 milioane de lei în acest an şi 260 milioane de lei în 2022, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care prevede această măsură.

Pe de altă parte, autorităţile arată, în document, că o astfel de facilitate va ieftini astfel de alimente de înaltă calitate, în condiţiile în care preţul acestor produse este mai ridicat, de regulă, decât cel al produselor similare.

Plata CASS va deveni opţională pentru persoanele care au obţinut în perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie

„Prin acest proiect (creşterea calităţii vieţii românilor – n.r.) acordăm facilitatea persoanelor care au obţinut în perioada 2015 – 2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie să nu plătească decât opţional asigurări sociale de sănătate. Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 şi prevăzută în Codul fiscal pentru această categorie de contribuabili, anulând obligativitatea de plată a contribuţiei de asigurări de sănătate. Astfel, vom elimina inechităţi pentru aproximativ 600.000 de români, pentru că, aşa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligaţie fiscală a contribuabilului să fie proporţională cu veniturile obţinute. În acelaşi timp, prelungim termenul de acordare a bonificaţiilor pentru persoanele care plătesc anticipat contribuţiile de asigurări social de sănătate aferente perioadei 2014 – 2017. Termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, iar cei care plătesc în 60 de zile vor beneficia de o reducere de 10 %”, a explicat Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei de Guvern.