TVR anunţă câte locuri de muncă nu sunt afectate de restructurarea din Televiziunea Română

TVR a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, câte locuri de muncă nu sunt afectate de restructurarea din Televiziunea Română şi câţi angajaţi va avea postul public la sfârşitul restructurării.
Economica.net - mie, 14 nov. 2012, 21:13
TVR anunţă câte locuri de muncă nu sunt afectate de restructurarea din Televiziunea Română

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârşitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajaţi, dintr-un total actual de 3.235 salariaţi, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Salariaţii notificaţi de către conducerea societăţii au acceptat participarea la procesul de selecţie de personal în vederea concedierii colective, într-o proporţie de 96,35%. Astfel, au fost transmise un număr de 2.773 de notificări, dintre care 2.672 au fost primite şi semnate de salariaţi. Un număr de salariaţi nu au fost notificaţi şi, în consecinţă, nu participă la selecţia de personal, fie din motive legale, strict determinate, fie din motive care decurg din logica noilor fluxuri de activitate, incluse în planul de restructurare aprobat prin Hotărârile Consiliului de Administraţie nr. 110/2012 şi 121/2012”, se spune în comunicatul TVR.

Astfel, un număr de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de restructurare.

Potrivit comunicatului TVR, conform reglementărilor legislaţiei incidente, sunt exceptate de la selecţia de personal mai multe categorii de salariaţi, respectiv 56 de salariaţi aflaţi în concediu de îngrijire copil, conform art. 51, alin.1, lit a) din Codul Muncii, precum şi 30 de salariaţi care au notificat în termen legal angajatorul, în conformitate cu dispoziţiile art. 60, alin.(1) lit.c) din Codul Muncii, coroborate cu cele ale OUG nr.96/2003 (femei însărcinate).

De asemenea, sunt exceptaţi 27 de salariaţi care au revenit din concediul de îngrijire copil şi se află în perioada de 6 luni, în care sunt protejaţi de lege, conform art. 44, lit.f) din CCM al SRTv în vigoare.

Pe de altă parte, potrivit TVR, 114 salariaţi nu pot fi concediaţi, în temeiul dispoziţiilor art. 182 alin. 1 şi art. 183 din Contractul Colectiv de Muncă, coroborate cu cele ale art. 60 alin. 1, litera g) şi ale art. 220 şi 226 respectiv art. 50 lit. e) din Codul Muncii şi cu cele ale art. 9, 10 şi 12 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social, care au transmis angajatorului, până la data demarării procesului de selecţie, acte motivate în acest sens (cu funcţii sindicale alese).

Acestora li se adaugă 6 salariaţi detaşaţi la alte instituţii, conform art. 45-47 din Codul Muncii, 25 de salariaţi aflaţi în concediu fără plată, protejaţi conform art. 54 din Codul Muncii, dar şi 2 salariaţi ale căror Contracte Individuale de Muncă încetează până la sfârşitul anului în conformitate cu dispoziţiile art. 56 lit c) din Codul Muncii (pensionare pentru limită de vârstă).

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, în conformitate cu celor două Hotărâri ale Consiliului de Administraţie, respectiv 110/2012 şi 121/2012, „în noua organigramă a SRTv, anumite compartimente, care au în structură locuri de muncă nevizate de restructurare, nu fac obiectul reducerii de personal”.

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că niciunul dintre angajaţii televiziunii publice nu este protejat de restructurarea în care se află în prezent Televiziunea Română.

„În Televiziunea Română, de-a lungul anilor, s-au adăugat în mod nesustenabil suprapuneri de personal”, a spus Claudiu Săftoiu, precizând că această restructurare înseamnă pentru TVR „o revenire la normalizare”, la activitatea posibilă în condiţiile actuale în care se află televiziunea publică.

„Restructurarea în TVR nu presupune reducerea unor persoane, ci a unor locuri de muncă”, a subliniat Claudiu Săftoiu, precizând totuşi că, în anumite cazuri, pentru continuarea activităţii Televiziunii Române, este „imperativă” păstrarea unor locuri de muncă în anumite compartimente şi direcţii.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus că unele compartimente din TVR „nu au suferit presiunea unor supradimensionări nejustificate”, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor compartimente.

„Nu există liste ale conducerii, doar imperative ale restructurării”, a spus Claudiu Săftoiu, precizând că restructurarea se va face cu respectarea Codului Muncii şi a tuturor reglementărilor în vigoare, urmând un plan care nu are în vedere persoane, ci locurile de muncă în funcţie de activitate.

Potrivit unor surse, printre cei care nu sunt afectaţi de procesul de restructurare din TVR se numără şi Raico Cornea, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale).

Întrebat de ce nu este afectat de procesul de restructurare Raico Cornea, Claudiu Săftoiu a spus că acesta este videojurnalist, post din care asigură corespondenţe pentru TVR din mai multe zone ale ţării.

„Regulamentul SRTv nu interzice ca cei care sunt membri ai CA să aibă şi posturi în TVR, ci interzice să aibă funcţii. Domnul Raico Cornea este videojurnalist şi acoperă mai multe zone în ceea ce priveşte corespondenţele din TVR, precum Arad şi Timiş. În situaţia în care această restructurare are loc, având în vedere că nevoia de videojurnalism este acută, acesta este motivul pentru care acest post nu se restructurează”, a explicat Săftoiu.

„Nu protejăm efectiv pe nimeni. Sunt imperative ale păstrării unor locuri de muncă”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, în 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva săptămâni, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat faţă de procesul de concediere colectivă. Totodată, sindicaliştii au depus o acţiune în instanţă prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au declarat reprezentanţii SPUS TV, pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv.

În prezent, se desfăşoară procesul de evaluare a angajaţilor televiziunii publice. Procesul de restructurare a TVR ar urma să se finalizeze până la sfârşitul lunii decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New York, odată cu intensificarea îngrijorărilor cu privire la diminuarea......
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la ...
Industria europeană şi-a sporit anul trecut investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D) cu 9,8%, depăşind creşterea ...
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea mai accesată franciză din România, a anunțat că fondurile ...
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru încă șase luni
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru ...
Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi că va prelungi până în data de 30 iunie ...