Partenerii sociali din Televiziunea Română au semnat, vineri, un nou Contract Colectiv de Muncă, valabil pentru perioada 2013 – 2014, prin care sunt respectate clauzele Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură şi la nivel naţional, informează televiziunea publică citată de Mediafax.
„Fără dialog social, reformarea TVR nu este posibilă. Am căutat şi am convenit soluţii realiste şi echitabile pentru părţile implicate”, a declarat Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR. „Felicit partenerii de dialog social pentru atitudinea constructivă. Am semnat împreună un document care permite respectarea măsurilor asumate prin Programul de redresare economică a SRTv”, a adăugat Săftoiu.
„În ciuda faptului că am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, am reuşit să încheiem un Contract Colectiv de Muncă ce permite recompensarea corespunzătoare a oamenilor de valoare din TVR. Sunt câteva elemente în CCM ce răsplătesc în mod corect performanţele salariaţilor. De asemenea, suntem multumiţi că am reuşit să creştem protecţia angajaţilor în cazul concendierilor colective sau individuale. În momentul de faţă, ceea ce ne dorim cel mai mult este ca TVR să redevină, printr-o conducere inteligentă, ceea ce a fost în urmă cu 10-15 ani, lider din punctul de vedere al calităţii şi al audienţei în mass-media din România”, a declarat Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV (SPUSTv).
Negocierile pentru CCM au început pe 8 martie, până la semnarea contractului având loc 12 runde de discuţii între reprezentanţii patronatului şi cei ai SPUSTv din Bucureşti şi de la studiourile teritoriale.
Potrivit TVR, programul de redresare economică a SRTv a fost elaborat sub imperativele OUG nr. 33/2012, emisă de Guvern în contextul situaţiei financiare critice a TVR. Conform Ordonanţei, Consiliul de Administraţie al TVR avea obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, cu restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii, în termen de şase luni, a datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii. La expirarea termenului de şase luni, CA al SRTv urma să prezinte Parlamentului un raport privind rezultatele programului.
Prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administraţie al SRTv a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, iar pe 1 septembrie 2012 – în baza Programului de redresare, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la eşalonarea datoriilor SRTv pe o perioadă de şapte ani.
Pe 21 decembrie 2012, ANAF a emis acordul de principiu privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale SRTv. Conform Memorandumului, din luna februarie 2013, TVR a început să achite datoriile fiscale, în cuantum de aproximativ 1 milion de euro/lună.
Prin Ordinul PDG nr. C/592/11.09.2012 a fost aprobat Proiectul planului de restructurare de personal în cadrul SRTv, întocmit de Comisia înfiinţată prin ordin PDG nr. C/576/05.09.2012 şi care a făcut obiectul procedurii de consultare cu partenerii de dialog social.
Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia salariaţilor pe criterii profesionale, iar, pe 1 februarie 2013, noua organigramă a SRTV a devenit operaţională. Începând cu 1 martie 2013 au fost semnate deciziile individuale de concediere.
Pe 4 martie 2013, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a anunţat că a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în urma selecţiei personalului din televiziunea publică, aceştia urmând să primească, eşalonat, salarii compensatorii în cuantum de circa 2.750.000 de euro