TVR cere creşterea taxei TV şi reducerea TVA pentru activităţile societăţii

Economica.net
16 09. 2015
cu_catalin_apostol_la_tvr_4_20790900

În scrisoare, Stelian Tănase solicită, pe lângă indexarea taxei TV, modificarea şi completarea HG 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, în sensul actualizării prevederilor la nivelul schimbărilor tehnologice la zi, precum şi pentru reglementarea procedurii privind controlul în domeniul plăţii taxei TV şi constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor şi penalităţilor.

De asemenea, el mai doreşte emiterea unei dispoziţii care să prevadă extinderea obligaţiei pentru toţi furnizorii de energie electrică de a deveni mandatari ai SRTv pentru colectarea taxei TV, prin implicarea ANRE în reglementarea acestei activităţi. În opinia sa, este necesară stabilirea unui plafon maximal de 5% al comisionului din încasări.

Stelian Tănase cere reducerea cotei de TVA pentru activităţile specifice postului public de televiziune şi a contribuţiei pentru CNC de la 15% la nivelul de 3%, dar şi modificarea legii 41/1994, în sensul posibilităţii de a primi alocaţii bugetare/finanţare pentru achiziţia de licenţe pentru evenimente majore culturale şi sportive – Campionatul Mondial de Fotbal, Cerbul de Aur, Eurovision.

El susţine că SRTv va intra în incapacitate de plată în următoarele luni având în vedere că legislaţia muncii obligă angajatorul la punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti, chiar dacă nu sunt definitive, iar drepturile salariale se onorează cu prioritate faţă de orice altă obligaţie.

Administraţia TVR a făcut constant eforturi pentru diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel au fost reduse deplasările şi alte activităţi generatoare de costuri, au fost renegociate o serie de contracte comerciale, iar la sfârşitul lunii iulie postul TVR News a fost închis”, se arată în scrisoarea preşedintelui TVR.

Tănase apreciază că situaţia financiară dezastruoasă nu poate fi remediată doar prin eforturile proprii.

Fără sprijinul instituţiilor statului – Guvern, Parlament, Preşedinţie – Televiziunea Română se va afla, mai devreme sau mai târziu, în imposibilitatea de a-şi mai îndeplini misiunea publică”, se menţionează în scrisoare.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis să trimită scrisoarea către Comisia de cultură.