TVR concediază 698 de angajaţi la 1 februarie

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat, miercuri, punerea în aplicare a noii scheme organizaţionale a instituţiei, care va deveni operaţională de la 1 februarie şi care va conţine 2.450 de locuri de muncă, în timp ce 698 de angajaţi vor fi concediaţi.
Economica.net - mie, 23 ian. 2013, 19:08
TVR concediază 698 de angajaţi la 1 februarie

Potrivit unui comunicat remis miercuri seară agenţiei MEDIAFAX şi care are titlul „TVR – un nou început”, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a aprobat, în şedinţa de miercuri, 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaţionale.

„Noua organigramă a SRTv va deveni operaţională începând cu data de 1 februarie 2013 şi va conţine 2.450 de locuri de muncă, cuprinzând şi un număr de 55 de cazuri sociale”, se spune în comunicat.

Potrivit comunicatului, hotărârea de suplimentare a numărului angajaţilor SRTv a fost adoptată cu 8 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”, „fără a dezechilibra parametrii economici previzionaţi în Programul de redresare economică a SRTv aprobat prin Hotărârea CA nr. 110 din 2012”.

Surse au declarat miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că „pentru” au votat Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, Claudiu Brînzan, Cristian Niţulescu, Lucia Hossu Longin, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Gabriel Tufeanu şi Nicoleta Nicolicea, în timp ce „împotrivă” au votat Ada Meseşan, Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Valentin Nicolau şi Sorin Burtea.

Potrivit altor surse, TVR are în prezent un număr total de 3.148 de angajaţi, din care, de la 1 februarie, vor rămâne 2.450 (inclusiv cele 55 de cazuri sociale). Acest lucru înseamnă, în fapt, că de la 1 februarie vor fi concediaţi 698 de angajaţi ai TVR, au mai spus sursele citate.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului TVR, „concedierea colectivă în urma selecţiei personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate”. „În privinţa angajaţilor care vor fi disponibilizaţi, SRTv îşi va respecta obligaţiile de angajator, conform legii, în astfel de situaţii”, se mai spune în comunicat.

„Perioada economică dificilă pe care o traversează Televiziunea Română presupune luarea unor măsuri radicale pe toate planurile. Sub imperativul termenelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 617/2012 privind suspendarea executării silite a creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală faţă de SRTv şi în OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administraţie al TVR avea obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii”, se mai spune în comunicatul TVR.

Prin Hotărârea CA nr. 110/2012, Consiliul de Administraţie al SRTv a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, în baza căruia Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie 2012, Memorandumul privind reeşalonarea pe şapte ani a datoriilor fiscale acumulate de TVR (în cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.).

În comunicat se mai spune că procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia, pe criterii profesionale, a celor care vor rămâne în noua structură a SRTv. La selecţie au participat toţi salariaţii SRTv, notificaţi în acest sens, cu excepţia situaţiilor prevăzute de legislaţia incidentă în materia concedierii colective.

La procesul de selecţie au participat 2.562 de salariaţi, din cei 2.784 de angajaţi notificaţi, adică un procent de 92%, precizează TVR.

Un număr de salariaţi nu au fost notificaţi şi, în consecinţă, nu au participat la selecţia de personal, fie din motive legale, strict determinate, fie din motive care decurg din logica noilor fluxuri de activitate, incluse în planul de restructurare aprobat prin Hotărârile Consiliului de Administraţie nr. 110/2012 şi 121/2012. „Din această categorie fac parte, fără ca enumerarea să fie limitativă, salariaţii aflaţi în concediu de îngrijire copil; femeile însărcinate; salariaţii care au revenit din concediul de îngrijire copil şi se află în perioada de 6 luni în care sunt protejaţi de lege, conform art. 44, lit.f) din CCM al SRTv în vigoare; salariaţii aflaţi în concediu fără plată; salariaţii detaşaţi la alte instituţii; salariaţii ale căror Contracte Individuale de Muncă au încetat până la sfârşitul anului 2012, în conformitate cu dispozitiile art. 56 lit c) din Codul Muncii (pensionare pentru limită de vârstă)”, explică TVR.

Selecţia angajaţilor a presupus trei etape – depunerea unui memoriu de activitate, susţinerea unui test grilă şi a unui interviu -, care în punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spune în comunicatul TVR.

Referitor la noua organigramă a TVR, Ada Meseşan a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că, „din păcate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare”.

„Şi procesul în sine de evaluare a angajaţilor TVR a fost viciat, de la început până la sfârşit. Proba cea mai clară: au fost depuse 695 de contestaţii dintre care au fost aprobate – deci s-a recunoscut că s-a greşit în evaluarea angajaţilor – un număr de 350 de contestaţii. Deşi am propus şi în şedinţa de astăzi o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastră a fost respinsă de majoritatea USL din CA, fără a fi supusă la vot. Ca atare, din 1 februarie, din 3.148 de angajaţi ai TVR vor rămâne în posturi 2.450”, a spus Ada Meseşan.

Ea a precizat că „sindicatul şi conducerea executivă au solicitat să se aprobe o suplimentare de 55 de posturi alocate cazurilor sociale, solicitare care a fost aprobată de toţi membrii CA”.

Pe de altă parte, Ada Meseşan a spus că membrii CA nu au văzut în şedinţa de miercuri noua organigramă şi numele persoanelor care vor rămâne în TVR după concedierile colective, după cum nu au văzut nici o listă a celor care urmează să plece din Televiziunea Română de la 1 februarie.

Pe de altă parte, surse au declarat miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că între cele 55 de posturi alocate cazurilor sociale, aprobate de CA al TVR în şedinţa de miercuri, se regăseşte şi cel ocupat de Corina Dănilă, care în noua organigramă va fi jurnalist senior/ realizator de emisiuni la TVR 3. În urma procesului de evaluare, Corina Dănilă obţinuse 57,20 de puncte, faţă de un punctaj maxim posibil de 100 de puncte.

Societatea Română de Televiziune finalizează astfel procesul de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie 2012, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia urmau să rămână 2.395 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro), care sunt cu 10-15% mai mici faţă de luna iulie 2012, când Claudiu Săftoiu a preluat conducerea instituţiei.

Comisia de Cultură a Senatului a aprobat, pe 16 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care prevede reeşalonarea datoriilor fiscale acumulate de TVR pe o perioadă de 7 ani de la data aprobării programului de redresare a Televiziunii Române.

Atunci, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat pentru presă că votul dat de Comisia de Cultură a Senatului este „un pas înainte”. „Nu este însă suficient, urmează votul în plenul Parlamentului şi abia atunci putem spune că vom fi fericiţi să mulţumim Parlamentului României pentru mâna întinsă, vitală, pe care a dat-o televiziunii publice”, a spus preşedintele-director general al TVR.

Totodată, Săftoiu a precizat că TVR s-a angajat din luna august a anului trecut „la un plan curajos, obligatoriu şi necesar de redresare economică a societăţii”. „De altfel, la sfârşitul celor şase luni, care au cuprins perioada OUG nr. 33 pe 2012, deja am făcut un raport de activitate în care s-a remarcat că eforturile de redresare economică au fost duse în perioada amintită de Ordonanţă la bun sfârşit. Este vorba despre o stopare a pierderilor Televiziunii Române la jumătate. Dacă în 2011 deficitul TVR era de 160 de milioane de lei, la sfârşitul anului trecut, 2012, deficitul s-a redus la 80 de milioane de lei. Este vorba despre ajustări masive şi categorice de cheltuieli în ceea ce priveşte activitatea Televiziunii Române, la care se adaugă acum finalizarea procesului de restructurare”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că, după finalizarea procesului de restructurare de personal, va urma o perioada „de reconstrucţie”.

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm anual în 2023, arată datele statistice definitive publicate miercuri de......
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricţii la importurile de aluminiu rusesc şi totodată o interzicere ...
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 ...