În acest cadru, soluţiile de redresare economică a televiziunii publice prevăd că misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 şi TVR 3, iar menirea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcţia Ştiri. Aceasta este bazată pe fluxuri de producţie şi economice reale şi simplificate astfel încât cei care solicită producţia şi o difuzează să controleze efectiv şi costurile.
Programul de redresare mai stipulează că TVR 1 va avea ca misiune satisfacerea exigenţelor unui public telespectator complex prin realizarea şi difuzarea de programe de genuri diferite, ale căror parametri îi reprezintă calitatea, diversitatea şi respectarea pluralismului.
TVR 1 va fi axat în proporţie de 90% pe prezentarea în mod obiectiv şi imparţial a realităţilor vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, pe asigurarea informării corecte a cetăţenilor asupra vieţi politice, economice şi sociale, promovarea valorilor culturale universale şi româneşti şi ale minorităţilor naţionale.
Totodată, TVR 1 va păstra titlurile valoroase cu care publicul este familiar, dar va include şi emisiuni noi sau emisiuni transferate de pe TVR 2, TVR 3 sau TVR Info.
Principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00 iar emisiunea „Ora de business” va fi transferată pe TVR 1, respectând ideea de canal axat pe informaţie. Harta emisiunilor informative se va întregi cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectiva săptămânii şi cu o alta despre alte sporturi în afară de fotbal.
Emisiunile de informaţie economică ale TVR 1 sunt plasate mai vizibil şi vor fi completate pe tronsonul respectiv de alte două emisiuni necesare, despre mediu şi despre sănătate, păstrându-se emisiunea de tradiţie şi cu performanţă de audienţă „Viaţa Satului”. Cele pentru minorităţi vor căpăta un spaţiu mai generos pe TVR 1, fiind ca durată mai extinse, iar emisiunile „Pro Patria”, „MAI aproape de tine”, „Tribuna partidelor”, „Parlamentul României”, „Oameni ca noi” se concentrează în ziua de vineri, eliberând week-end-ul în scopul difuzării sâmbăta şi duminica a unor emisiuni potrivite pentru aceste zile.
Divertismentul păstrează spaţiile existente de vineri seara, sâmbăta după-amiază şi seara, duminică după-amiază, urmând a se vedea ce titluri se pot produce după renegocieri cu echipele de producţie interne şi externe.
Rămân în grilă emisiunile culturale „Profesioniştii”, „Garantat 100 %” şi „Universul credinţei”, cărora li se adaugă un spaţiu de documentar.
În sezonul de toamnă rămân şi obligaţiile contractuale: emisiunile „Loto” şi „Zona zero”, cu buget redus şi difuzare în daytime.
Studiourile teritoriale pot răspunde propunerii de a difuza cele mai bune materiale într-un magazin regional de 150 de minute, sâmbătă dimineaţa, prin rotaţie, urmând a fi prezente în grila de programe TVR 1. Totodată acestea vor furniza ştiri zilnice pentru Direcţia Ştiri ce urmează a fi folosite in jurnalele TVR 1 şi TVR 2 Cultural. TVR1 va difuza filme în fiecare seară, din cele deja contractate.
Programul mai prevede ca, sub denumirea TVR 2 Cultural, acesta să preia din sarcinile TVR Cultural într-o viziune nouă, atractivă, dinamică, adresată unui public activ ca alternativă la oferta generalistă a TVR 1.
TVR 2 Cultural va fi axat cu precădere pe cultură şi educaţie, prin difuzarea de informaţii culturale, de filme, de piese de teatru, concerte etc. româneşti consacrate, dar şi producţii ale tinerilor creatori independenţi.
Dedicat românilor de pretutindeni, TVR Internaţional, îşi va construi grila folosind producţiile TVR 1 şi TVR 2, în funcţie de limitările de licenţe, adăugând, în limita bugetului alocat de la nivel guvernamental, emisiuni speciale pentru promovarea imaginii României în lume, politica sa internă şi externă, conform strategiei naţionale promovate statul român.
Strategia pe termen mediu şi lung va trebui să analizeze oportunitatea continuării achiziţiilor scumpe, cum ar fi filme şi întreceri sportive.
Potrivit Programului de redresare economică a TVR, în noua formulă, prin separarea Departamentului Sport de Direcţia Ştiri şi reorganizarea ambelor, se va ajunge şi aici la o eficientizare a costurilor, la o urmărire mai judicioasă a fondurilor alocate şi o utilizare eficace a resurselor umane.
Toate aceste măsuri vor face ca datoria prezentă de de 133 milioane euro a SRTV să poată fi achitată într-o perioadă de 7,5 ani fără ca pe parcursul acestei perioade instituţia să aibă alte creanţe.
În concluziile documentului elaborat de Grupul de lucru şi de Comisia de experţi subsecventă acestuia, care au propus programul de redresare economică a TVR, se menţionează că aceste decizii au fost luate din cauză că structura existentă a televiziunii publice ar genera „confuzie şi o repartizare nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni ducând la o ineficienţă şi din punct de vedere creator, cât şi din punct de vedere al necesarului de producţie”.