TVR va intra în insolvenţă într-o lună. Remus Borza va fi propus administrator judiciar
Remus Borza a avut săptămâna trecută întâlniri cu preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi deja are acceptul tuturor formaţiunilor politice mari din Parlament, PSD, PNL, ALDE şi UDMR, pentru a fi propus drept administrator judiciar al TVR, potrivit surselor ECONOMICA.NET.
Pentru ca TVR să poată intra în insolvenţă, este nevoie de o modificare a legii, şi de un nou Consiliu de Administraţie care să ceară insolvenţa. Potrivit ultimelor declaraţii ale liderilor politici, se lucrează deja la asta. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a întocmit deja o propunere în acest sens.
„Această propunere am redactat-o, o s-o prezint astăzi (ieri n.red.) în Parlament colegilor din grupurile parlamentare. Propunerea e foarte simplă, se referă la două aspecte. Introducerea unui articol suplimentar care să poată permite consiliului de administraţie al TVR să ceară intrarea în insolvenţă şi o modificare suplimentară – pe perioada insolvenţei Consiliul de Administraţie va trebui să se rezume numai la supravegherea politicii editoriale. Administratorul judiciar este cel care face conducerea economică a societăţii pe perioada de insolvenţă”, a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.
De asemenea, Tăriceanu a amintit că TVR nu are un Consiliu de Administraţie în momentul de faţă şi că Parlamentul va trebui să se ocupe şi de numirea acestuia.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat şi el vinerea trecută că insolvenţa s-ar putea să fie singura soluţie pentru TVR.
„Obiectivul nostru rămâne acelaşi: să salvăm TVR. Deja colegii au şi început să elaboreze amendamentele la lege în aşa fel încât, chiar dacă intră în insolvenţă, să nu poată să meargă mai departe spre faliment. O să aprobăm o situaţie specială pentru TVR pentru că este instituţie de interes naţional, de interes public. Este păcat că s-a ajuns aici şi este păcat că Guvernul nu vrea să se implice. Schimbarea legii de funcţionare a TVR este în Parlament acum”, a afirmat liderul social-democrat, citat de Mediafax.
Potrivit aceleiaşi surse, Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor, s-a pronunţat şi el vineri pentru intrarea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) în insolvenţă, însă PNL va lua o decizie politică pe această temă în structurile de conducere.
Conform surselor ECONOMICA.NET, modificarea legislativă va fi supusă votului Parlamentului în această săptămână, iar până la momentul în care se va cere insolvenţa TVR va mai trece în jur de o lună, termen care acoperă şi numirea noului Consiliu de Administraţie, cel care va propune instanţei intrarea în insolvenţă.
În calea lui Borza către preluarea administrării TVR mai pot sta doar avocatul Gheorghe Piperea, care ar avea spirijinul sindicatelor din TVR pentru preluarea insolvenţei instituţiei, şi instanţa, care ar putea să nu fie de acord cu propunerea viitorului Consiliu de Administraţie de a accepta Euro Insol drept administrator judiciar. Borza a mai avut un eşec asemănător acum câteva săpotămâni, când, deşi a fost propus să preia postul de administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara chiar de către Ministerul Energiei, adică patronul companiei, numirea sa a fost respinsă de judecător.
Un alt impediment ar putea fi şi faptul că Remus Borza a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, după ce a preluat Hidroelectrica. El a fost găsit vinovat de conflict de interese pentru că firma sa de insolvenţă Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica, a încheiat contracte de asistenţă juridică cu casa de avocatură la care tot Borza era asociat. Totuşi, Borza a oprit toate contractele cu traderii de energie, în urma cărora Hidroelectrica pierdea bani şi a reuşit să aducă pe profit producătorul de energie, profit deloc mic: circa 1,1 miliarde de lei, în 2015.
Contactat de ECONOMICA.NET, Remus Borza nu a negat interesul pentru TVR, dar nu a dorit să ofere detalii. „TVR are nevoie de o redefinire a scopului şi a funcţiei sale. Televiziunea publică trebuie să promoveze acele valori identitare ale naţiunii române. S-a tot promovat non-valoarea. Misiunea TVR este să redescopere acele valori pe care s-a clădit o naţiune”, ne-a spus Borza. El a confirmat întâlnirile cu şefii celor două Camere, dar nu a vrut să vorbească maio mult pe această temă
Un troc sau o coincidenţă?
Potrivit surselor ECONOMICA.NET, unul dintre cei mai puternici susţinători ai lui Borza în postul de administrator judiciar al TVR este Călin Popescu Tăriceanu. Mandatul lui Borza la Hidroelectrica este pe cale să expire, pentru că producătorul de energie nu va mai îndeplini criteriile pentru a rămâne în insolvenţă, după ce Borza a adus compania pe profit şi a câştigat procesele cu traderii de energie. Ca atare, statul va numi o nouă conducere la Hidroelectrica, cel mai târziu în luna iunie, iar Borza va fi scos de la conducerea companiei.
Coincidenţă sau nu, un om al lui Tăriceanu, cel care îl susţine acum pe Borza la TVR, a fost pus luna trecută director la Hidroelectrica. Este vorba despre Bogdan Nicolae Badea, fost secretar de stat în Ministerul Energiei în timpul în care ministru era Andrei Gerea, din partidul lui Tăriceanu. El conduce Departamentul Management de Proiect, iar numirea sa nu a fost anunţată public la acea dată. Badea mai este membru în Consiliile de Administraţie ale Petrom şi Rompetrol şi, mai important, candidează pentru un post în Comitetul de Reglementare în cadrul ANRE, autoritatea care face legile de pe piaţa energiei şi gazelor.
Dezastru financiar la TVR
Televiziunea publică se află într-o situaţie financiară precară, recunoscută chiar de directorul general al instituţiei, Irina Radu. TVR a avut în 2015 venituri de 492.030.000 de lei și cheltuieli de 484.835.000 de lei, înregistrând un profit de 7.195.000 de lei. Totuși, pierderea cumulată a fost de 688.922.328 de lei, potrivit datelor prezentate de Irina Radu în luna ianuarie.
Irina Radu a spus că 20% din plățile pe 2015 au fost pe ”datorii istorice”, în timp ce doar 5,37% au fost pe licențe de programe. Astfel, în condițiile în care taxa TV este de 4 lei, proporțional, spectatorul „beneficiază de 0,2 lei”. În acest context, a adăugat ea, calitatea programelor are de suferit. „Nu poți să îmi ceri să fac o masă festivă, dar să îmi pui pe masă doar biscuiți”, a spus Radu, la începutul acestui an, citată de Agerpres.
Directorul TVR a adăugat că, în „cel mai rău scenariu”, cu datoriile actuale și taxa tv actuală, „nu sunt bani pentru 1.500, ci pentru 350-400 de angajați”. „De patru ani nu am cumpărat aproape deloc filme. Noi am ajuns să trăim acum din ce am găsit în magazie”, a arătat ea.
Totalul datoriilor TVR este de 150 de milioane de euro, dintre care 100 bugetare şi 50 comerciale.