‘În şedinţa de astăzi, 28 iulie, Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat un plan de măsuri organizatorice şi administrative în vederea atenuării efectelor financiare determinate de blocarea conturilor TVR de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, ‘în condiţiile în care, după blocarea conturilor TVR, televiziunea publică nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp’, CA al TVR a decis în şedinţa de marţi: reducerea temporară a activităţii pentru perioada 1 august – 31 decembrie 2015, iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructurarea şi reducerea de personal, prin concediere colectivă, şi diminuarea, până la 70-75%, a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi celor privind cumulul de salarii cu pensii.
Alte măsuri adoptate sunt reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, ‘neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari’, reducerea cheltuielilor curente, atragerea de finanţări şi participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale şi renegocierea unor contracte comerciale.
Aceste măsuri se adaugă celor de săptămâna trecută, când s-a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR, precum şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.
‘Pentru ca numerarul existent să fie gestionat judicios, conducerea executivă a TVR a luat deja măsuri de diminuare a cheltuielilor aferente producţiei, prin reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri, însă, pentru depăşirea situaţiei, acestea nu sunt suficiente’, se mai arată în comunicat.
ANAF a blocat, în data de 20 iulie, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 – către bugetul de stat. În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.