Twitter acuză Meta că a lansat platforma Threads folosind secrete comerciale furate de foști salariați de-ai săi pe care i-a dat afară

08 07. 2023
Zuckerberg

Într-o scrisoare trimisă miercuri, Twitter a susținut că Meta i-a folosit secretele comerciale pentru a-și dezvolta noua platformă de socializare, Threads, și a cerut să renunțe la folosirea acestor informații. Twitter a spus că Meta a angajat zeci de foști angajați de-ai săi, mulți dintre aceștia păstrând dispozitive și documente de la fostul loc de muncă, pe care Meta i-a desemnat să lucreze pentru crearea platformei Threads, relatează Reuters.

Până acum nu este clar dacă Twitter intenta un proces împotriva Meta.

Un purtător de cuvânt al Twitter nu a răspuns unei solicitări de comentarii formulate de Reuters. Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a spus într-o postare de pe Threads de joi că nimeni din echipa de ingineri a site-ului nu este un fost angajat de la Twitter.

Experții juridici a declarat însă că deși multe companii au acuzat de-a lungul timpului că le-au fost furate secrete comerciale de către concurență prin angajarea unor foști salariați aceste cazuri sunt greu de dovedit.

Pentru a câștiga un astfeld e proces, o companie trebuie să arate că concurentul său a luat informații care erau valoroase din punct de vedere economic și pe care compania a depus „eforturi rezonabile” pentru a le păstra secrete, a declarat Polk Wagner, profesor de drept la Universitatea din Pennsylvania.

Dar răspunsul la întrebarea „ce este un efort rezonabil” poate fi dificil, a spus el.

„Instanțele sunt destul de clare că nu poți doar să fluturi din mâini și să spui că ceva este un secret comercial. Pe de altă parte, nu trebuie să ascunzi totul atât de tare încât nimeni să nu poată folosi informațiile”, a spus Wagner.

Meta a lansat platforma Threads miercuri în ceea ce ar putea fi prima amenințare reală la adresa Twitter, care a dezamăgit mulți utilizatori și agenți de publicitate de când miliardarul Elon Musk a cumpărat site-ul de microblogging anul trecut.

Threads are o oarecare asemănare cu Twitter, la fel ca și numeroasele alte site-uri de socializare care au apărut în ultimele câteva luni.

Un element pe care instanțele îl examinează este dacă o companie a clarificat angajaților că informațiile specifice în cauză erau un secret comercial.

Sharon Sandeen, profesor la Mitchell Hamline School of Law din St. Paul, Minnesota, a spus că firmele au pierdut cazuri de secret comercial atunci când au susținut că angajații sunt legați de acorduri ample care desemnează toate informațiile companiei ca fiind confidențiale.

Instanțele au spus că angajații nu au de unde să știe dintr-un limbaj atât de mare ce este și ce nu este confidențial, a spus ea.

Companiile deschid adesea procese de secrete comerciale și după aceea descoperă că probele lor nu sunt atât de puternice pe cât credeau.

Sandeen a atras atenția asupta procesului foarte mediatizat dintre unitatea de vehicule autonome Waymo a Alphabet (GOOGL.O) și compania de transport Uber Technologies (UBER.N). Cazul a început cu acuzații de mii de documente furate și a ajuns la doar la câteva, a spus ea.

Uber a ajuns la o înțelegere în valoare de 245 de milioane de dolari din propriile acțiuni chiar în ajunul începerii procesului.

În timp ce procesele sunt rare în cazurile cu secret comercial, înțelegerile între părți sunt mult mai dese, a spus Wagner.

„Stimulentele de a se stabili în astfel de cazuri sunt deosebit de puternice pentru că nimeni nu vrea ca secretele să fie discutate mai mult decât este necesar”, a spus el.

Citește și: