Twitter, folosită în războiul de propagandă dintre Israel şi Hamas
Miercuri, IDF a început să posteze mesaje în timp real pe Twitter despre operaţiunea sa militară în desfăşurare împotriva grupării Hamas din Fâşia Gaza.
Astfel, armata israeliană a postat pe Twitter o înregistrare video a atacului în care a fost ucis Ahmed Said Khalil al-Jabari, liderul organizaţiei militare a Hamas, precum şi un afiş care anunţa „eliminarea” acestuia.
Brigăzile Ezzedin al-Qassam, organizaţia armată a Hamas, au răspuns: „Mâinile noastre binecuvântate vor ajunge la liderii şi soldaţii voştri oriunde vor fi aceştia (Voi Înşivă Aţi Deschis Porţile Iadului)”.
Într-o ameninţare abia voalată, armata israeliană a replicat: „Recomandăm ca niciun membru Hamas, de nivel inferior sau lideri de rang înalt, să nu se arate în zilele următoare”.
Între timp, în ultimele 20 de ore, Hamas a comentat neîntrerupt în legătură cu atacurile sale cu mortiere şi rachete împotriva diverselor ţinte israeliene, inclusiv asupra a ceea ce susţine că ar fi o bază militară.
Joi, aceasta a postat o înregistrare video pe YouTube ce susţine că prezintă lansarea unei rachete Fajr 5 către Tel Aviv, pentru prima dată.
La rândul său, armata israeliană a postat pe Twitter un link către o înregistrare video ce ar arăta un atac aerian israelian asupra unui „depozit de rachete din Gaza”, în cea de-a doua zi a operaţiunii sale militare.
Brigăzile Ezzedin al-Qassam au folosit, de asemenea, Twitter pentru a-şi promova mesajele.
Folosirea „social media” pentru a anunţa şi comenta operaţiuni militare, aproape în timp real, este un punct de plecare semnificativ pentru platforma de reţele de socializare. Aceasta poate aduce însă părţile beligerante în conflict cu propriile reguli ale Twitter, care stipulează: „Violenţa şi Ameninţările: Nu puteţi publica sau posta direct ameninţări specifice de violenţă împotriva altora”.