UPDATE Uber, Bolt și Clever au ajuns la o înțelegere cu Ministerul Transporturilor. Ce se schimbă
„Am ajuns la o înțelegere și este un pas mare înainte pe care l-am făcut și pe care ar fi trebuit să îl facem în urmă cu două luni. Autoritățile ne-au promis că astăzi vor pune în dezbatere publică proiectul de ordonanță, dar acest lucru nu schimbă cu nimic ce se întâmplă: amenzi și timp pierdut”, a spus pentru ECONOMICA.NET, Cătălin Codreanu, președinte al Coaliției pentru Economica Digitală.
Potrivit acestuia în ultimele zile jumătate dintre șoferii înregistrați pe cele trei platforme nu au mai ieșit pe traseu, ceea ce a dus la o creștere exponențială a tarifelor, precum și a timpilor de așteptare.
Ce se schimbă
Șoferii care vor să facă transport de persoane cu Uber, Clever, Bolt trebuie să aibă o mașină nu mai veche de 15 ani.
De asemenea, trebuie să depună la ARR un dosar care va conține cazier, certificat medical, aviz psihologic, atestat de șofer profesionist, dovada că sunt PFA.
Toți șoferii trebuie să plătească asigurări și să dețină o casă de marcat pentru tranzacțiile efectuate cu plata în numerar.
Toate aplicațiile de transport alternativ trebuie să fie autorizate de către Ministerul Comunicațiilor și să achite o taxă anuală calculată în funcție de numărul de mașini înrolate.
O altă modificare se referă la proprietatea mașinii. Propunerea autorităților a fost ca mașina cu care șoferii făceau transport de persoane să se afle în proprietatea acestora. Până la urmă s-a agreat ca acest lucru să nu se întâmple astfel încât oricine din familie să poată folosi mașina.
„Așa cum propuneau dânșii ca vârsta maximă a mașinii să fie de până la opt ani, era o prevedere absurdă având în vedere că vârsta medie a parcului auto din România este de 15 ani. De asemenea, am obținut și o prevedere în ceea ce privește proprietatea mașinii astfel încât atât soțul și soția să poată folosi mașina, pentru că în medie, o familie din România deține o singură mașină”, a mai spus Codreanu pentru ECONOMICA.NET.
Până când aceste prevederi nu vor fi aprobate de Guvern însă, șoferii pot în continuare pot fi opriți și amendați de polițiști.
„Noi ne dorim ca proiectul de ordonanță de urgență să fie supus aprobării cât mai repede posibil, însă nu am primit un termen din partea autorităților”, a explicat preșesintele Asociației.
Asociaţia spune că modificările aduse la legea taximetriei, intrate în vigoare săptămâna trecută, împreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing şi e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ.
În ultimele luni, mai multe asociaţii ale taximetriştilor au protestat împotriva noului cadru de reglementare din domeniul transportului de persoane în regim de taxi, în contextul în care au acuzat patformele de ridesharing precum Clever şi Uber că ar funcţiona ilegal.
În urma adoptării unei ordonanțe care modifica Legea Taximetriei 38/2003 în data de 29 martie, șoferii celor trei aplicații pot fi amendați mai ușor cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei. Sancțiunea maximă este ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de șase luni.
Potrivit datelor Asociției Coaliția pentru Economia Digitală, aproximativ 2,5 milioane de români folosesc serviciile Bolt, Uber și Clever Taxi.