Uber cere ca platformele tehnologice să fie scutite de sancţiuni pentru transportul fără autorizaţie sub noua Lege a taximetriei

Economica.net
24 05. 2017
uber_38209600

„Amendamentul depus astăzi este în linie cu angajamentul luat de reprezentanții Guvernului, care au agreat că UBER este un serviciu diferit și complementar celui de taxi și că este nevoie de un cadru de reglementare distinct”, au declarat reprezentanţii Uber România într-un comunicat de presă.

Textul amendamentului depus de Uber: „Platformele tehnologice ce funcționează potrivit legii române, precum și deplasarea persoanelor cu autovehicule proprietate personală care s-au organizat în vederea deplasării prin intermediul platformei tehnologice sunt exceptate de la aplicarea prevederilor legii 38/2002 (cunoscută drept legea taximetriei – n.r.).”

Ministerul Transporturilor a publicat, săptămâna trecută, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legii transportulu în regim de taxi care ar face posibilă amendarea celor care prestează servicii de transport de persoane fără autorizaţie sau sancţiuni care pot merge până la suspendarea plăcuţelor de înmatriculare. Ordonanţa a fost pregătită la insistenţele asociaţiei patronale COTAR, care reprezintă şi o parte dintre companiile de taximetrie din Bucureşti.

Modificarea legii taximetriei în acest fel „ar deschide calea unor abuzuri” împotriva şoferilor parteneri Uber, a avertizat compania luni.

„Până când va exista această reglementare clară și pentru serviciile ca UBER, vrem să ne asigurăm prin depunerea acestui amendament că partenerii noștri, oameni care își împart ocazional mașina prin intermediul tehnologiei, transparent, sigur și 100% fiscalizat, nu vor avea de suferit pe nedrept și că, implicit, cei peste 300.000 de oameni care folosesc UBER vor avea în continuare acces la cât mai multe opțiuni”, au mai spus reprezentanţii Uber România.

Războiul taximetrişti – Uber, faza pe ironii

COTAR a cerut, miercuri, Guvernului, într-un comunicat, să dea curs proiectului de Ordonanţă pregătit de Transporturi, deoarece modificările vizate la legea taximetriei ar preveni pirateria din domeniu.

„Firma UBER nu are niciun motiv să ceară amânarea sau orice fel de modificare a unei legi care reglementează transporturile şi taximetria, pentru că firma UBER nu face transport sau taximetrie, deci nu poate fi reprezentativă la masa negocierilor, într-un domeniu în care nu-şi desfăşoară activitatea. Nu înţelegem de ce firma UBER trebuie să intervină în această dezbatere a noastră cu Guvernul României, pentru a stopa o măsură de modificare a unei legi care nu are nicio legătură cu domeniul de activitate al firmei UBER. Firma UBER este o platformă informatică, are cu totul alt obiect de activitate, deci nu are ce să caute în această discuţie referitoare la problemele transportatorilor”, precizează COTAR, în comunicatul preluat de Agerpres.

Cum răspunde Uber comunicatului COTAR:

„Pe lângă Guvern, remarcăm că și reprezentanții COTAR, care reprezintă interesele firmelor de taxi și care au cerut explicit această Ordonanță, și-au schimbat total perspectiva și sunt de acord cu asta. Ei au transmis azi într-un comunicat că UBER nu e un serviciu de taxi, deci nu poate fi afectat de modificările Legii 38 din 2003. Având în vedere că avem acest consens general, solicităm Ministerului Transporturilor includerea acestui amendament”, au afirmat reprezentanţii companiei.

Uber România i-a cerut premierului Sorin Grindeanu retragerea temporară a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea legii taximetriei, până când va exista un cadru de reglementare distinct pentru serviciile de ride sharing. Compania consideră că modificarea propusă la legea taximetriei ar deschide calea unor abuzuri împotriva şoferilor parteneri, care ar putea fi expuşi la amenzi şi sancţiuni mai grave, precum pierderea plăcuţelor de înmatriculare pentru şase luni.

„Este foarte posibil ca acest proiect de ordonanţă, dacă trece în această formă, să deschidă calea unor abuzuri împotriva şoferilor parteneri, pentru că în acest moment nu avem, aşa cum s-a angajat guvernul, o legislaţie de ridesharing care face diferenţa între serviciile de transport anonime, nefiscalizate, şi ceea ce face Uber. Am solicitat premierului Grindeanu retragerea temporară a OUG până când vom avea un cadru de reglementare clar, distinct, pentru serviciile de ride sharing. Între timp, avem toată deschiderea să lucrăm şi să prezentăm modele pentru relgemnetarea serviciilor de ride sharing”, a declarat, luni, Alexandra Corolea, purtător de cuvânt Uber România, într-o conferinţă de presă.

Referitor la definirea şi reglementarea serviciilor de ride sharing, Uber a precizat că a prezentat autorităţilor mai multe modele de legislaţie adoptate în alte oraşe din Statele Unite şi Uniunea Europeană, subliniind că sunt foarte puţine exemplele în care Uber a fost clasificat ca serviciu similar taximetriei.

Uber are peste 300.000 de utilizatori unici în România (conturi unice, care au efectuat cel puţin o cursă în platformă), din care peste 250.000 în Bucureşti, şi câteva mii de şoferi parteneri. Compania este prezentă pe piaţa din Bucureşti de peste doi ani. Din august anul trecut, serviciile Uber sunt disponibile şi la Cluj-Napoca, iar în Braşov şi Timişoara de şase luni.