Uber: Niciun şofer nu a obţinut certificarea pentru maşină. Aşteptăm săptămâna aceasta să apară normele de aplicare a legii

Niciunul dintre şoferii parteneri Uber nu a obţinut încă certificarea maşinilor pentru că noua legislaţie nu are încă normele de aplicare, pe care le aşteptăm săptămâna aceasta, a declarat directorul general al Uber România, Nicoleta Schroeder. Ea a explicat că în ceea ce priveşte certificarea profesională a şoferilor, o mare parte dintre aceştia au obţinut deja atestatul.
Lidia Neagu - mar, 06 aug. 2019, 10:14
Uber: Niciun şofer nu a obţinut certificarea pentru maşină. Aşteptăm săptămâna aceasta să apară normele de aplicare a legii

Companiile de ride sharing au la dispoziţie o perioadă de tranziţie până la 1 noiembrie pentru a se pregăti pentru noile reglementări aduse la Legea Taximetriei, aprobată de Guvern în luna iunie.

„Niciun şofer nu a trecut de partea de tranziţie. Aşteptăm săptămâna aceasta normele care vor arăta modalitatea în care legislaţia este pusă în practică. După aceea, urmează perioada de tranziţie propriu-zisă. Dacă vorbim de certificare profesională a şoferilor parteneri, noi deja am început la începutul anului şi i-am sprijinit pe cei care au dorit să facă acest lucru. Avem un mare procent care deja au, aceasta fiind o parte din cele trei ale reglementărilor. Ştim ce avem de făcut pe partea de certificare a şoferilor, continuăm să o facem. Însă, dacă vorbim, de certificarea pe maşini, aşteptăm săptămâna asta normele. După care, a doua zi începe procesul”, a declarat Nicoleta Schroeder, într-o conferinţă de presă.

Schroeder a explicat că noua lege nu este una perfectă, „însă este un pas înainte”.

„Nu este o legislaţie perfectă, noi împreună cu ceilalţi jucători de pe piaţă am fost parte a consultărilor, autorităţile ne-au permis să ne explicăm serviciul. Foarte multe dintre practicile pe care noi deja le facem dacă vorbim de siguranţă, au fost considerate, au făst făcute parte a acestei legi. Este o legislaţie perfectă? Nu. Este o legislaţie care pentru şoferii parteneri complică lucrurile pentru că va dura o perioadă din momentul în care vrei să fi pe aceste platforme până când vei putea. Trebuie să ne schimbăm modul în care operaţionalizăm această parte”, a adăugat directorul general al Uber România.

Certificarea costă între 600 şi 700 de lei pe o perioadă de trei ani şi include atât certificare profesională a şoferilor, care constă în trei paşi (analize, şcoală şi testare), cât şi cea a maşinilor.

Directorul Uber România a evitat să spună câţi şoferi sunt înregistraţi pe platformă, însă a precizat că în total există un milion de utilizatori ai servciului în România, ţara noastră fiind a doua piaţă din regiune, după Polonia.

Prezentă la eveniment, Andreea Ticărău, Head of Customer Operations & Strategy pentru Europa Centrală și de Est, a spus că, potrivit unui studiu realizat la cererea companiei, România are cel mai mare potenţial de creştere din regiune.

Uber deschide în București cel mai mare centru de asistență din Europa Centrală și de Est pentru șoferi și curieri

Uber deschide cel mai mare centru de asistență pentru șoferi și curieri din Europa Centrală și de Est, în urma unei investiții de un sfert de milion de dolari. Noul spațiu de 320 de metri pătrați a fost creat conform standardelor internaționale pentru centrele de asistență Uber.

Acesta va găzdui o echipă de 11 experți și are capacitatea de a oferi asistență pentru până la 2.500 de șoferi și curieri pe săptămână.

În contextul noii legi adoptate de Guvern care reglementează serviciile de ridesharing, noul centru va deveni un accelerator de conformitate, ajutându-i pe șoferi să parcurgă cât mai ușor toți pașii necesari autorizării. Astfel, centrul va găzdui reprezentanți din școli acreditate care vor oferi șoferilor informațiile complete cu privire la pașii și documentele necesare pentru certificarea ca șofer profesionist.

De asemenea, va fi un loc în care șoferii parteneri vor avea acces la toate materialele educaționale pentru a obține atestate și unde vor putea participa la sesiuni de informare în vederea obținerii autorizațiilor pentru mașină, companie sau ca șoferi independenți.

„Această investiție vorbește despre angajamentul noastră față de România, unde vedem foarte mult potențial. În ultimii 4 ani, am lansat serviciul de ridesharing în cinci orașe și am adus serviciul de livrare de mâncare Uber Eats și Uber Green, cu 100% mașini electrice. Pe termen mediu și lung, ne propunem să devenim o platformă multimodală, pentru ca atunci când vei deschide aplicația, să ai acces la toate opțiunile de transport – fie Uber X, trotinete și biciclete electrice, taxi sau transport în comun. Cu această ocazie, accentuăm din nou că ne dorim să colaborăm cu autoritățile locale și centrale pentru a reduce traficul și poluarea. Avem datele și tehnologia pentru asta și suntem mai mult decât deschiși să le punem în folosul binelui public”, a spus Ash Kebriti, General Manager, Europa Centrală și de Est.

Deschiderea centrului de asistență vine după o serie de alte măsuri pentru șoferi pe care Uber le-a introdus în ultimul an, cum ar fi timpul de așteptare plătit sau opțiunea de bacşis direct în aplicație. În mai 2018, compania a anunțat un parteneriat cu AXA, prin care șoferii și curierii independenți din țările Uniunii Europeane beneficiază gratuit de acoperire în caz de accidente în timpul curselor și în afara lor, îmbolnăvire sau acoperire pentru concediu de maternitate sau paternitate. 

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...