Prima zi de „ilegalitate” pentru Uber şi Bolt: Şoferii sunt pe străzi. Autorităţile promit din nou o OUG care să reglementeze activitatea lor

Începând de joi, 16 mai 2019, intră în vigoare orgonanța de urgență care reglementează activitatea de transport persoane în regim de taxi. Chiar dacă actul normativ nu scoate de pe piață aplicațiile de ride sharing, șoferii acestora vor putea fi sancționați mult mai ușor. Din 16 mai, șoferii înscriși pe platformele Uber și Bolt vor putea fi amendați cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei. Sancțiunea maximă este ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de șase luni.
Lidia Neagu - mie, 15 mai 2019, 17:14
Prima zi de

Ordonanța în cauză modifică Legea taximetriei 38/2003 și a fost adoptată de Guvern pe 29 martie. Concret, Executivul a schimbat o sintagmă: „în mod repetat.”

Acest lucru înseamnă că din 16 mai, când intră în vigoare, orice șofer prins în trafic care nu are atestat de taximetrist sau nu este autorizat să circule în regim de taxi va putea fi amendat de către polițiști, fără ca ei să mai fie nevoiți să demonstreze că făceau această activitate în mod repetat.

La solicitarea ECONOMICA.NET, Cătălin Codreanu, președintele Asociației „Coaliția pentru Economia Digitală”, care reprezintă interesele celor două companii spune că, în condițiile actuale, rămâne la latitudinea șoferilor dacă vor să iasă pe traseu sau nu.

„Activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectată în România în următoarele zile. Chiar dacă aplicațiile vor continua să funcționeze, pentru ca acestea deservesc milioane de utilizatori, în mii de orașe din toată lumea, în România, datorită lipsei unei reglementări specifice și a intrării în vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da naștere unor abuzuri împotriva șoferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero.

Este posibil ca mulți dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre să nu găsească o mașină sau să aibă un timp de așteptare extrem de mare din cauza reducerii activității șoferilor înscriși pe aceste platforme”, a spus Cătălin Codreanu pentru ECONOMICA.NET.

Cu alte cuvinte, chiar dacă Uber, Taxify și Clever nu și-au propus să își înceteze activitatea, cu siguranță aceasta va fi redusă drastic din cauza șoferilor, care speriați de sancțiunile dure, nu vor mai ieși pe traseu.

Pe 29 martie, Executivul a transmis că pentru activitatea de ride-sharing va adopta o ordonanţă separată în „următoarele două-trei săptămâni”, însă nici până acum actul normativ care să reglementeze această activitate nu a apărut. 

În ultimele luni, mai multe asociaţii ale taximetriştilor au protestat împotriva noului cadru de reglementare din domeniul transportului de persoane în regim de taxi, în contextul în care au acuzat patformele de ridesharing că ar funcţiona ilegal.

Autoritățile promit din nou că vor reglementa activitatea de ride sharing

Companiile de ridesharing așteaptă în continuare ordonanța care le reglementează activitatea, tergiversată până acum. Proiect de ordonanță de urgență este menit să creeze și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternative, similar celui existent în alte țări membre ale Uniunii Europene, unde astfel de platforme funcționează legal.

Codreanu a precizat că miercuri s-a întâlnit atât cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cât și cu ministrul Dezvoltării Vasile Suciu, care deține și funcția de viceprim-ministru.

Cei doi au spus că în cel mai scurt timp, vor pune în dezbatere publică OUG care să reglementeze activitatea de ridesharing. Codreanu a declarat că nu a primit din partea autorităților un termen până la care mult-așteptata ordonanță va fi pe masa guvernului.

„M-am văzut chiar azi (n red. miercuri, 15 mai) cu ministrul Dezvoltării și ministrul Transporturilor cărora le-am explicat și reiterat necesitatea acestei industrii. Domniile lor m-au asigurat că, în cel mai scurt timp posibil, vor pune în dezbatere ordonanța, fără să îmi ofere în schimb un orizont de timp”, a spus președintele Coaliției.

De altfel, Daniel Suciu a declarat, miercuri seară, într-o conferință de presă la Palatul Victoria că în privinţa proiectului privind activitatea de ridesharing, mai sunt cel puţin trei chestiuni de definitivat şi că această ordonanţă va fi făcută publică în foarte scurt timp. 

„Avem creionat un draft de act normativ (care se referă activitatea de ridesharing – n.r.), chiar astăzi ne-am întâlnit cu reprezentanţii ridesharing. Este vorba de un act normativ extrem de complicat, pentru că nu s-a reglementat până acum în România această activitate, dar precedenta ordonanţă de urgenţă, cea care intră în vigoare de joi, nu este îndreptată împotriva Uber. Prin acea ordonanţă de urgenţă, Guvernul României a emis un act normativ împotriva pirateriei, şi nu împotriva Uber şi acesta este şi mesajul meu. S-a vorbit foarte mult de posibile abuzuri care se vor face începând de joi. Eu îndemn pe cei care vor să facă exces de zel să nu o facă – şi mă refer la concurenţii celor din activitatea de ridesharing”, a spus Suciu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria. 

Companiile vor asista șoferii pentru orice fel de problemă

Codreanu a adăugat că mulți șoferi depind de această activitate, fiind singurul lor venit, dar că aceștia vor fi asistați de companii în cazul în care vor întâmpina probleme.

„Șoferii sunt și ei neliniștiți pentru că unii dintre ei depind de acești bani, pun o pâine pe masă făcând acest lucru. Sunt neliniștiți pentru că nu au niciun răspuns. Aplicațiile îi vor asista cu tot ce le stă în putință”, a mai spus Cătălin Codreanu.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...