Uber va fi reglementată ca serviciu de transport – decizie CJUE. Reacţia companiei
„Serviciul oferit de Uber, de a conecta persoane cu şoferi neprofesionişti, intră în incidenţa domeniului transporturilor. În consecinţă, statele UE pot reglementa condiţiile în care este oferit acest serviciu”, se arată în decizia de miercuri a Curţii de Justiţie a UE de la Luxemburg.
Uber a susţinut în faţa CJUE că se consideră, înainte de toate, drept un serviciu digital care joacă un rol de intermediar între călători şi şoferi independenţi, şi nu o companie de transporturi.
Este pentru prima dată când curta supremă a UE ia o decizie definitivă asupra modului în care pot fi definite şi reglementate aplicaţiile de ride sharing. Decizia ar putea avea ramificaţii şi în cazul altor aplicaţii din economia digitală care conectează utilizatori cu furnizori de servicii independenţi.
Clasificarea Uber ca serviciu de transport în UE deschide calea către reglementarea activităţii companiei la latitudinea fiecărui stat membru, ca serviciu de şoferi particulari sau ca taximetria tradiţională.
„În majoritatea țărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuși, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicați să folosească aplicații similare cu ale noastre. Așa cum a declarat noul nostru CEO, Dara Khosrowshahi, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autoritățile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, au afirmat reprezentanţii Uber.
În România, Uber este prezentă de doi ani, serviciul fiind lansat mai întâi în Bucureşti şi apoi în Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. Compania are peste 450.000 de utilizatori la nivel naţional, dintre care 350.000 în Bucureşti. În Capitală, Uber are peste 5.000 de şoferi parteneri.
Uber România susţine că este nevoie de reglementarea activităţii, inclusiv pentru protejarea intereselor şoferilor parteneri. Compania a indicat, drept modele de reglementare, legislaţia din Lituania privind serviciile de ride sharing sau reglementarea Uber ca serviciu de „private hire” (şofer particular cu maşina personală) în ţări ca Marea Britanie şi Franţa.