„Am pierdut active în Europa timp de mai multe trimestre, circa 10 miliarde de franci până în prezent. Anticipăm că retragerile de active vor continua în regiune, urmând să fie de 12-30 de miliarde de franci. Este o pilulă amară de înghiţit. Putem compensa această erodare datorită creşterii puternice pe noi pieţe”, a afirmat Zeltner într-un interviu acordat publicaţiei Finanz und Wirtschaft.
Zeltner a arătat că UBS, cea mai mare bancă elveţiană, administrează în Europa active de peste 300 de miliarde de franci, de peste 170 de miliarde de franci în Asia, de circa 110 miliarde de franci pe pieţele emergente şi de 130 de miliarde de franci în Elveţia.
„Băncile care se concentrează în mare parte pe operaţiunile transfrontaliere din Europa au probleme mai mari”, a spus el.
După amplificarea criticilor la adresa politicii secretului bancar, Elveţia a acceptat să facă mai mult pentru a ajuta guvernele străine să urmărească evazioniştii şi a semnat acorduri cu Germania, Marea britanie şi Austria pentru aplicarea unor taxe punitive activelor nedeclarate din bănci şi o taxă pe veniturile viitoare ale clienţilor.
Zeltner nu se aşteaptă însă la un exod în masă al clienţilor, odată cu intrarea în vigoare a acestor acorduri, în principiu în 2013, deşi acordul cu Germania este respins într-o anumită măsură de social-democraţi.
UBS a plătit o amendă mare şi a fost nevoită să furnizeze date referitoare la peste 4.000 de clienţi autorităţilor din Statele Unite, în 2009, pentru stingerea acuzaţiilor că a ajutat americani bogaţi să eludeze fiscul.