„În tabelul preliminar al creanţelor sunt înscrişi 185 de creditori, care reclamă datorii de 859,46 milioane lei, din care doar ANAF are o creanţă de 501,11 milioane lei (111 milioane euro)”, arată Euro Insol, liderul consorţiului, într-un comunicat.
UCM Reşiţa a avut anul trecut afaceri de 123,08 milioane lei, uşor peste cele din 2010, de 121,3 milioane lei.
Compania a raportat în ultimii doi ani pierderi de 376,6 milioane lei, respectiv 328,08 milioane lei.
„Este o mare provocare să aducem pe linia de plutire şi să putem propune un plan de reorganizare sustenabil pentru o societate cu datorii de peste 190 milioane euro, cu 2.200 de salariaţi şi cu o cifră de afaceri de şase ori mai mică decât totalul datoriilor şi cu o pierdere de trei ori mai mare decat totalul veniturilor. Va trebui să implementăm imediat măsuri care să duca la creşterea veniturilor prin încheierea de noi contracte comerciale, în special pe pieţele externe, să reducem costurile, în special pe zona regiilor, a indirectelor, şi a celor de personal, câtă vreme avem de a face cu o organigramă supradimensionată, raportată la volumul şi valoarea producţiei, prin măsuri de relocare şi comasare a capacităţilor de producţie, retehnologizare şi eficientizare a fluxurilor de producţie”, a declarat Remus Borza, managing partner Euro Insol.
Complexul Industrial Reşiţa a fost fondat în anul 1771 de către Fiscul austriac, fiind cea mai veche unitate industrială din România şi una dintre primele din Europa.
Producţia uzinei s-a diversificat în cei peste 200 de ani de la cuie şi cercuri pentru roţi de căruţă la locomotive, poduri metalice, utilaj petrolier, transformatoare şi motoare electrice, poduri rulante şi macarale, compresoare, generatoare, servomotoare şi turbine hidraulice.
Compania a trecut în 2003 în proprietate privată, fiind preluată de INET AG (Austria) şi salariaţii UCM.