UCPR arată, în context, că decizia de sancţionare a Consiliului Concurenţei este datată decembrie 2022 şi a fost contestată de organizaţie, în prezent aceasta făcând obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
„În aceste condiţii, un comunicat de presă precum cel pe care Consiliul Concurenţei l-a publicat recent este de natură să creeze emoţie publică şi să influenţeze actul de justiţie. UCPR s-a adresat Consiliului Concurenţei, solicitându-i să revină asupra acestui comunicat de presă şi să informeze publicul corect cu privire la faptul că acea investigaţie a fost închisă prin Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022, cu privire la perioada care a fost investigată şi la faptul că Decizia nr. 90 din 2 decembrie 2022 a fost contestată într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti”, se arată într-un comunicat al UCPR.
Uniunea precizează, totodată, că în comunicatul autorităţii de concurenţă se face referire la sancţionarea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, într-un context care vizează, cu titlu general, posibile creşteri viitoare de preţuri, fără să se indice data închiderii investigaţiei privind-o pe UCPR.
„Acest fapt a creat falsa impresie, pentru presă şi pentru public, că au fost aplicate noi şi recente sancţiuni Uniunii Crescătorilor de Păsări din România şi membrilor săi”, se mai precizează în documentul transmis de UCPR.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avertizat vineri, 21 martie, printr-un comunicat, că declaraţiile prin care reprezentanţii unor companii îşi anunţă intenţiile de a majora preţurile la produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenţilor şi la o creştere artificială a preţurilor pe piaţă.
Autoritatea de concurenţă a precizat, astfel, că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica sa comercială, iar anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.
„Este firesc ca în perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, cum sunt ouăle, să crească. Declaraţiile prin care reprezentanţii unor companii îşi anunţă, însă, intenţiile de a majora preţurile pentru produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenţilor şi la o creştere artificială a preţurilor pe piaţă. Aceste tipuri de acţiuni sunt sancţionate din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale şi europene, deoarece denaturează concurenţa şi prejudiciază consumatorii”, susţine Bogdan Chiriţoiu, citat în comunicat.
Autoritatea de concurenţă atrage atenţia şi asupra faptului că o asociaţie poate fi considerată răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurenţă atunci când deciziile, recomandările sau orice altă activitate întreprinsă de aceasta influenţează comportamentul companiilor, afectând concurenţa dintre ele.
”Reamintim că autoritatea de concurenţă a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 13.471.039 lei (aproximativ 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producţiei şi/sau comercializării ouălor de consum din România, precum şi asociaţia administrată de acestea (UCPR) pentru că şi-au coordonat politicile comerciale referitoare la livrările de produse pe piaţă, cu facilitarea acestor acţiuni de către asociaţie, cu scopul de a creşte artificial preţurile produselor sau cel puţin de stopare a scăderii preţurilor”, se menţiona în comunicatul Consiliului Concurenţei.
UCPR este o asociaţie cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită pe criteriul specificului activităţii de ramură avicolă. Ea a fost constituită în anul 1993 cu scopul realizării unităţii organizatorice a crescătorilor de păsări din România.