Treizeci de persoane mascate au înconjurat statuia cu o funie la nivelul gâtului pe care au legat-o de copacii din apropiere, punând la pământ monumentul după zeci de minute de strigăte: „La pământ, parazit comunist!”, conform fotoreporterului AFP.
Doi deputaţi ai partidului ultranaţionalist Svoboda (Libertate) au asistat la această scenă, conform aceleiaşi surse.
Statuia a fost dărâmată de manifestanţi „mascaţi”, care afişau steagul partidului Svoboda, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei fostei republici sovietice independente din 1991.
Lenin este o figură detestată de naţionaliştii ucraineni care îl consideră un simbol al supunerii ţării lor Moscovei în perioada URSS.
Cu o înălţime de 3,5 metri, această statuie a fost ridicată în 1946 şi servea drept punct de întâlnire pentru comuniştii ucraineni din Kiev.
Televiziunea ucraineană a difuzat imagini de slabă calitate care arătau căteva zeci de persoane cântând imnul ucrainean în jurul statuii. Unul dintre ei lovea statuia cu un lemn.
Rusia este acuzată că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a descuraja semnarea la sfârşitului lui noiembrie a unui acord de asociere cu UE.
Autorităţile ucrainene au lansat o investigaţie pentru „tentativă de preluare a puterii”
Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru „tentativă de preluare a puterii” de către unii „politicieni”, relatează AFP.
„Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa.
Aproximativ 200.000 de manifestanţi proeuropeni s-au adunat, duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici.
Viktor Ianukovici a renunţat, în urmă cu două săptămâni, la negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, existând indicii că ar încerca să apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente şi o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie.
Iulia Timoşenko a cerut, din închisoare, demisia „imediată” a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform unui mesaj citit de fiica sa în Piaţa Independenţei din Kiev. „Obiectivul nostru este retragerea imediată a preşedintelui ucrainean”, a spus Evghenia Timoşenko.
„Nu trebuie să dăm înapoi, nu trebuie să negociem cu acest regim care are sânge pe mâini. Avem de ales între a ne supune unei dictaturi corupte şi a reveni acasă, în Europa. Şansele de a ajunge din nou într-o dictatură asemănătoare cu cele din Evul Mediu sunt foarte mari. Ianukovici nu va semna niciodată vreun acord de asociere cu Europa, a decis să adere la clubul dictatorilor”, a insistat Timoşenko.
Ucraina: Timoşenko cere plecarea „imediată” a lui Ianukovici
Opozanta ucraineană încarcerată Iulia Timoşenko a cerut plecarea ‘imediată’ a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, într-un mesaj citit de fiica sa Evghenia în faţa sutelor de mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev, relatează AFP, citat de Agerpres.
‘Obiectivul nostru este plecarea imediată a preşedintelui ucrainean’, a citit Evghenia Timoşenko, iar mulţimea a scandat ‘Demisia!’.
‘Nu lăsaţi braţele jos, nu faceţi niciun pas în spate, nu vă aşezaţi la masa de negocieri cu această putere, care are mâinile pătate cu sânge’, a continuat fiica opozantei.
‘Astăzi avem de ales între a cădea într-o dictatură coruptă şi a ne întoarce acasă, în Europa. Şansele de a ne găsi într-o dictatură medievală sunt mult mai mari’, a avertizat Evghenia.
‘Ianukovici nu va semna niciodată acordul de asociere cu Europa, el a decis să adere la un club de dictatori’, a subliniat aceasta.
Două sute de mii de susţinători ai integrării europene s-au adunat duminică la prânz în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, ca urmare a deciziei acestuia de a renunţa la acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE), au relatat anterior AFP şi Reuters.
Ample manifestaţii de protest au loc de mai bine de două săptămâni la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina. După dispersarea în forţă a manifestaţiilor proeuropene de la 30 noiembrie şi 1 decembrie, protestatarii revendică demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, a guvernului condus de premierul Mykola Azarov, organizarea de alegeri anticipate, precum şi semnarea Acordului de asociere la UE.
Fost premier şi candidat împotriva lui Ianukovici la alegerile prezidenţiale din 2010, Timoşenko execută din 2011 o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Cazul său este considerat de opoziţie drept o răzbunare politică.
Varşovia se pronunţă în favoarea moderaţiei şi dialogului la Kiev
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a lansat duminică puterii şi opoziţiei din Ucraina un apel la moderaţie şi dialog, informează AFP, citată de Agerpres.
‘Chemăm cele două părţi să dea dovadă de moderaţie, să nu recurgă la forţă, şi să iniţieze dialogul’, a declarat şeful diplomaţiei de la Varşovia la postul privat de televiziune TVN24.
‘Cele două părţi trebuie să acţioneze cu moderaţie, să îşi tempereze aşteptările şi să înceapă să discute pentru a vedea cum se poate ieşi din actualul impas’, a adăugat el.
‘Uniunea Europeană tratează Ucraina cu mare seriozitate, însă Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiţii’ pentru a beneficia de ajutor economic din partea UE şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a mai declarat Radoslaw Sikorski.
Trebuie găsită o soluţie ucraineană la această problemă politică ucraineană, şi anume cum să se efectueze reforme pentru a utiliza fondurile FMI, cum să fie apărartă Ucraina de faliment şi cum să se ajungă la asocierea sa cu Uniunea Europeană’, a subliniat demnitarul polonez.