Acordul a fost anunţat în timpul unei vizite la Kiev a ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian, care a subliniat sprijinul Franţei pentru Ucraina în disputa teritorială cu Federaţia Rusă, dar a cerut în acelaşi timp autorităţilor ucrainene să intensifice lupta împotriva corupţiei, transmite agenţia Reuters.
Vizita oficialului francez la Kiev a avut loc într-un context dificil. Franţa ia în considerare să se alăture Marii Britanii în adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma atacului cu neurotoxină împotriva fostului spion rus Serghei Skripal, rezident în Marea Britanie, incident care a provocat o nouă criză diplomatică între Moscova şi Vest.
Tranzacţia Ucraina – Airbus, a cărei valoare nu a fost anunţată, este importantă şi pentru România. Ziarul francez La Tribune a profitat, luni, de vizita ministrului Apărării Mihai Fifor în Franţa, pentru a aminti promisiunile făcute de România constructorului francez de avioane şi elicoptere Airbus. Compania ar fi pregătită să închidă linia de asamblare de la Ghimbav şi să o mute în altă ţară, dacă guvernul României nu va cumpăra elicoptere franţuzeşti, potrivit La Tribune, care citează surse din interiorul Airbus.
Aflată în Ghimbav, lângă Braşov, linia de asamblare a fost proiectată pentru o capacitate de producţie de 15 aeronave pe an. Airbus Helicopters s-a angajat să producă aparatele în România şi apoi să le vândă la export. Având deja comenzi pe pieţele internaţionale, producătorul ar fi avut o încărcare a liniei de doi ani, cu 5-6 unităţi pentru România şi 9 pentru piaţa externă.
Când Airbus Helicopters şi-a inaugurat fabrica din România, managementul francez a stabilit că primele aparate trebuie să iasă de pe linie în 2018, „cu condiţia să avem o comandă semnificativă repede”. Intenţia era ca la Ghimbav să fie angajate peste 300 de persoane, pentru a fabrica 15 elicoptere H215 pe an.
Ucraina va cumpăra, de la Airbus, elicoptere H145, H125 şi H225.
Premierul ucrainean Volodimir Groysman a declarat, după întâlnirea cu Le Drian, că cifra de afaceri din comerţul dintre cele două ţări ar putea ajunge la 3,5 miliarde de dolari pe an, de la 2 miliarde de dolari în 2016.
„Franţa este un partener strategic pe care ne putem baza. Apreciem sincer sprijinul Franţei pentru suvernitatea Ucrainei”, a spus şeful guvernului de la Kiev, citat de Reuters.