Ucraina anunţă că îşi va delimita graniţa cu Rusia în mod unilateral

Ucraina a decis să-şi delimiteze graniţa cu Rusia în mod unilateral, a anunţat luni secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Andrei Parubii, citat de publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 11:49
Ucraina anunţă că îşi va delimita graniţa cu Rusia în mod unilateral

Ameninţările la adresa securităţii naţionale obligă Ucraina să-şi delimiteze frontiera, a declarat Parubii într-un interviu pentru postul de televiziune ICTV, indicând că frontiera va fi demarcată pe întreaga sa lungime.

Demarcarea graniţei într-un termen cât mai scurt a fost cerută de preşedintele Petro Poroşenko, în scopul de a securiza frontiera estică.

Finanţarea structurilor tehnologice de-a lungul frontierei va fi asigurată din bugetul de stat.

Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a declarat că partea rusă nu intenţionează să recunoască demarcarea unilaterală a frontierei de către Ucraina, avertizând că astfel de acţiuni ar putea duce la dispute frontaliere permanente.

‘Se poate presupune că partea rusă nu va recunoaşte demarcarea unilaterală a graniţei cel puţin din simplul motiv că această modalitate contravine normelor internaţionale în domeniu’, a afirmat Puşkov, subliniind că o delimitare unilaterală nu există. ‘În caz că autorităţile de la Kiev nu ştiu – pentru delimitarea graniţei e nevoie de crearea unei Comisii mixte, iar cele două părţi implicate acţionează împreună şi aceasta face obiectul unui acord separat între state’, a argumentat el.

Ministrul ucrainean al apărării, Mihailo Koval, a exprimat duminică intenţia Ucrainei de a închide graniţa cu Rusia în cursul acestei săptămâni.

Kievul acuză Moscova că permite infiltrarea de echipamente militare şi mercenari în estul Ucrainei, unde insurgenţi proruşi înarmaţi controlează localităţi întregi şi clădiri oficiale. Aceste acuzaţii sunt susţinute de către Occident. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, i-a cerut Rusiei să ‘oprească fluxul ‘ de arme către rebeli.

Un acord de demarcare a frontierei între Ucraina şi Rusia a fost semnat la 17 mai 2010, la Kiev, şi a intrat în vigoare la 29 iulie acelaşi an. Ministerul ucrainean de Externe a declarat ulterior că părţile vor începe ‘activităţile în teren’ pentru demarcarea frontierei în 2012, dar multe sectoare aşa şi au rămas nedelimitate.

Guvernatorul ucrainean Igor Kolomoiski a prezentat vineri preşedinţiei de la Kiev proiectul construcţiei unui zid cu o lungime de 2.000 km, cu sârmă ghimpată, la frontiera cu Rusia, ‘pentru a preveni orice incursiune din partea statului care duce o politică agresivă faţă de Ucraina’, după cum relatase AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, în UE, cu 2,6% în T2 2024
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, în UE, cu 2,6% în T2 2024
În al doilea trimestru al anului 2024, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au fost estimate la 790 de milioane de tone de echivalent CO2 (CO2-eq), o scădere cu 2,6% față de......
Război Israel/Gaza. Ce mesaj îi trimite Hamas lui Trump
Război Israel/Gaza. Ce mesaj îi trimite Hamas lui Trump
Hamas este "gata" pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza şi îl îndeamnă pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, "să ...
Comisia Europeană speră că economia UE va reveni pe creștere, iar dezinflația va continua
Comisia Europeană speră că economia UE va reveni pe creștere, iar dezinflația va continua
Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene, publicate vineri, arată că după o perioadă prelungită de stagnare, economia ...
Prima contestație la licitațiile companiei noi de autostrăzi CNIR: WeBuild contestă procedura pentru Drumul Expres Focșani – Brăila
Prima contestație la licitațiile companiei noi de autostrăzi CNIR: WeBuild contestă procedura pentru Drumul Expres Focșani ...
Constructorul italian WeBuild a depus vineri contestație la licitația CNIR pentru Drumul Expres Focșani - Brăila. Este ...