Ucraina ar putea folosi banii de la UE pentru a cumpăra gaze de la companii europene

Ajutorul financiar în valoare de 500 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană a decis marţi să-l acorde Ucrainei poate fi folosit de guvernul de la Kiev pentru a cumpăra gaze naturale de la companiile europene, au confirmat doi purtători de cuvânt ai Comisiei Europene, citaţi de AFP.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 14:54
Ucraina ar putea folosi banii de la UE pentru a cumpăra gaze de la companii europene

‘Este vorba despre o asistenţă financiară şi autorităţile ucrainene vor decide cum doresc să folosească aceşti bani’, a declarat Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. ‘Pot să-i folosească pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare externă, la fel ca şi pentru achiziţiile de gaze’, a precizat el în continuare.

‘Ucraina poate folosi aceşti bani pentru a cumpăra gaze de la companiile din Uniunea Europeană’, a confirmat la rândul ei Sabine Berger, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie, Gunther Oettinger, menţionând că sarcina negocierilor revine exclusiv companiilor, fără implicarea Comisiei Europene.

Directorul societăţii ucrainene Naftogaz, Andril Kobolev, a anunţat luni că se află în contact cu societăţi europene dispuse să furnizez gaze Ucrainei, după ce Rusia i-a sistat aceste livrări. El a precizat că preţul propus de respectivele companii europene este de 320 de dolari mia de metri cubi, sub tariful de 385 de dolari cerut de societatea rusă Gazprom. Kobolev a amintit că Naftogaz a fost deja client al companiei germane RWE şi al celei franceze Gaz de France.

Dacă tratativele cu societăţile europene se vor concretiza în contracte, gazele europene vor fi livrate Ucrainei prin conductele ce traversează Ungaria şi Polonia, iar către sfârşitul anului şi prin Slovacia. Transportul gazelor va fi posibil în urma lucrărilor de inversare a fluxului în aceste gazoducte folosite în prezent pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE. Prin conductele din Ungaria şi Polonia vor putea fi furnizate 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar prin cele din Slovacia 8 miliarde de metri cubi la început, volum ce ar putea fi suplimentat ulterior la 10 miliarde de metri cubi, a indicat Sabine Berger.

Comisia Europeană a cerut luni Ucrainei să-şi sporească până la sfârşitul verii rezervele de gaze de la 13,5 miliarde de metri cubi la 20 de miliarde de metri cubi, astfel încât UE să aibă garanţia că va fi asigurat tranzitul gazelor livrate de Rusia către Europa prin gazoductele de pe teritoriul ucrainean.

‘Sperăm că Ucraina îşi va respecta angajamentele cu privire la transportul gazelor achiziţionate de UE, la fel cum sperăm că şi Rusia îşi va respecta angajamentele cu privire la livrări’, a ţinut să menţioneze purtătoarea de cuvânt.

Din cele 163 de miliarde de metri cubi de gaze cumpărate din Rusia de ţările Uniunii Europene, circa 63 de miliarde sunt transportate prin gazoductele ucrainene către Polonia, Ungaria, Slovacia şi România.

Totuşi, Ucraina nu va putea să-şi acopere necesarul intern doar cu gazele pe care le-ar putea cumpăra din UE. Anul trecut, această ţară a consumat 50 de miliarde de metri cubi de gaze, din care 20 de miliarde au provenit din producţia internă, iar diferenţa de 30 de miliarde a fost achiziţionată de la Gazprom.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va aproba proiectele pentru digitalizarea cărţii de identitate electronice şi a sistemului notarial, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba proiectele pentru digitalizarea cărţii de identitate electronice şi a sistemului notarial, anunţă ...
Guvernul va aproba două proiecte de digitalizare cu impact pentru cetăţeni - unul privind digitalizarea cărţii de identitate electronice şi un al doilea referitor la digitalizarea sistemului......
Barbu: Au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Barbu: Au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi ...
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Lotul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni ar putea fi dat în trafic în decembrie
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Lotul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni ar putea fi dat în trafic în ...
Lotul 3 Râmnicu Sărat - Mândrești Munteni (36,1 km) al A7 Buzău - Focșani va fi dat în circulație în luna decembrie, ...
Drum de legătură A0 – Terminal 2 Aeroport Otopeni: Guvernul a aprobat joi indicatorii
Drum de legătură A0 – Terminal 2 Aeroport Otopeni: Guvernul a aprobat joi indicatorii
Indicatorii tehnico-economici necesari construirii drumului de legătură între Autostrada de Centură București Nord și ...