Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eşecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Pe vremea acestuia din urmă, preţul achitat Gazpromului era de 268 de dolari mia de metri cubi.
Ucraina a importat anul trecut din Rusia jumătate din necesarul său de gaze. În prezent, guvernul de la Kiev încearcă să compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE.
‘Cred că putem traversa toamna şi iarna, dar va trebui să adoptăm măsuri mai degrabă nepopulare, inclusiv unele care să vizeze reducerea consumului de energie’, a declarat ministrul Prodan în timpul unei conferinţe de presă. Pe de altă parte, el a acuzat Rusia că foloseşte gazul drept instrument politic.
După mai multe runde de negocieri rămase fără rezultat, Comisia Europeană i-a invitat joi pe miniştrii rus şi ucrainean ai energiei să poarte pe 20 septembrie la Berlin o noua rundă de discuţii pentru a încerca soluţionarea divergenţelor.
Ministerul rus al Energiei a confirmat că ‘a primit o propunere din partea Comisiei Europene pentru o reuniune trilaterală’, dar a menţionat că ‘data şi locul întâlnirii’ sunt încă în discuţie