Din 2015 Ucraina nu a cumpărat gaze din Rusia, importând din statele membre UE şi majorându-şi propria producţie.
„Suntem aproape de a nu mai avea nevoie să importăm gaze. Este o realitate că vom ajunge anul acesta la un echilibru zero în privinţa gazelor. Dar este important să realizăm că a scăzut semnificativ consumul nostru de gaze. Multe vor depinde de modul în care se vor dezvolta industria şi economia. Astăzi există o creştere a producţiei şi există potenţial pentru un avans suplimentar”, a declarat Galushchenko.
În 2021, Ucraina a consumat aproximativ 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze, fiind unul dintre cei mai mari utilizatori europeni de combustibil înaintea războiului cu Rusia.
Dar economia s-a contractat cu aproximativ o treime în 2022 deoarece sectoarele industriale şi-au redus sau oprit producţia din cauza riscurilor de securitate, a perturbării exporturilor şi a prăbuşirii lanţurilor de aprovizionare.
Galushchenko a anunţat că în 2023 consumul a scăzut la aproximativ 19 bcm.
Compania de stat Naftogaz estima luna trecută că producţia de gaze naturale a ţării a crescut cu 7% în 2023, acelaşi avans fiind previzionat pentru acest an.
Ucraina încă nu a raportat cât gaz a produs în 2023, dar a majorat prognozele privind producţia la aproximativ 19,1 bcm, comparativ cu 18,5 bcm în 2022.
De asemenea, Galushchenko a declarat că Ucraina ar putea relua exporturile semnificative de energie în această primăvară, pe fondul consumului mai redus.