Ucraina aproape de faliment: Retragerile de la bancomate au fost limitate. E nevoie urgent de 35 mld. dolari

Turbulenţele de la Kiev au determinat băncile să limiteze valoarea retragerilor de numerar de la bancomate, ele susţinând că este o măsură de securitate temporară. Pe de altă parte, guvernul interimar de la Kiev a anunţat că Ucraina are nevoie de asistenţă financiară în valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 07:51
Ucraina aproape de faliment: Retragerile de la bancomate au fost limitate. E nevoie urgent de 35 mld. dolari

Ţinând cont că hryvna ucraineană deja a coborât la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată şi s-ar putea deprecia suplimentar, limitările de la bancomate ar putea fi o încercare de a încetini deprecierea.

Sucursalele VTB, a doua bancă rusă, au stabilit o limită zilnică de 2.000 de hryvne (223 dolari) ce poate fi retrasă de la bancomatele de pe teritoriul Ucrainei.

‘Banca noastră nu este singura care a stabilit aceste limite. Oficial, decizia a fost luată deoarece există riscul deteriorării cardurilor’, a declarat un operator al serviciului VTB de relaţii cu clienţii.

Divizia UniCredit din Ucraina a stabilit o limită zilnică de 1.500 de hryvne ce poate fi retrasă de la bancomate.

Aceste limitări au fost implementate în urma majorării cererii pentru dolari şi euro, deoarece persoanele fizice şi juridice din Ucraina încearcă să evite riscurile legate de deprecierea monedei naţionale.

‘Limitarea retragerilor de numerar este o încercare de a tempera cererea pentru valută. Dar nu credem că astfel se va stopa deprecierea hryvnnei. Rezervele Băncii centrale a Ucrainei scad şi va trebui să se concentreze mai degrabă pe nivelul datoriei externe decât pe rata de schimb’, a explicat economistul Vladimir Osakovsky, de la Bank of America, în Moscova.

Turbulenţele de la Kiev au determinat banca rusească de stat Sberbank să stopeze creditarea către persoanele fizice din Ucraina, la mai puţin de un an de când a deschis 50 de sucursale în această ţară, a anunţat, duminică, şeful băncii, Herman Gref.

Cea mai mare bancă din Rusia, care a închis săptămâna trecută trei sucursale în centrul Kievului din cauza ciocnirilor violente ce au dus la moartea a cel puţin 80 de persoane, s-a confruntat cu probleme şi la bancomatele pe care le deţine în Ucraina, susţine Gref.

‘Ne-am suspendat temporar operaţiunile active. Am oprit creditarea către persoanele fizice din Ucraina. Vom continua să acordăm împrumuturi corporaţiilor care nu au probleme financiare’, a declarat şeful Sberbank.

Recent, Sberbank a anunţat dublarea clienţilor de retail la subsidiara sa din Ucraina în 2013, la 800.000. Activele din Ucraina reprezintă mai puţin de 1% din activele totale ale Sberbank, de 458 miliarde de dolari.

Ucraina are nevoie „urgent” de 35 de miliarde de dolari

Guvernul interimar de la Kiev a anunţat luni că Ucraina are nevoie de asistenţă financiară în valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, în timp ce, în paralel, a emis un mandat de arestare pentru fostul preşedinte Viktor Ianukovici pentru rolul său în violenţele de săptămâna trecută, transmite Bloomberg.

‘Situaţia generală în sfera financiară este dificilă dar controlabilă’, a declarat ministrul interimar de Finanţe, Iuri Kolobov, adăugând că Banca centrală şi Ministerul de Finanţe lucrează nonstop pentru a consolida sistemul financiar. De asemenea, Kolobov a propus organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor cu Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări, precizând că pachetul de asistenţă în valoare de 35 de miliarde de dolari reprezintă necesarul de finanţare al Ucrainei pentru acest an şi anul viitor.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE), Elmar Brok, a declarat luni că UE este dispusă să ofere noului Guvern ucrainean aproximativ 20 de miliarde de euro pentru aplicarea reformelor. Acesta a subliniat că, deşi este nevoie de înfiinţarea unui nou guvern înainte ca Ucraina să poată primi ajutor, primele plăţi ar putea fi făcute chiar săptămâna viitoare.

Activele ucrainene au profitat de aceste declaraţii privind acordarea de ajutor financiar, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale cu maturitatea în 2023 scăzând cu 84 puncte de bază, sau 0,84 puncte procentuale, până la 9,36%, cel mai redus nivel înregistrat după data de 28 ianuarie. De asemenea, indicele bursier UX Index a înregistrat o creştere de 9%, cel mai mare avans înregistrat după 2012.

Fondul Monetar Internaţional este gata să ajute Ucraina ‘nu numai din punct de vedere umanitar dar şi din punct de vedere economic’, a declarat duminică la Sydney directorul general al FMI, Christine Lagarde. Ucraina are un acord stand-by în valoare de 15 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, însă acesta a fost îngheţat în 2012 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Siebert a declarat că Ucraina are nevoie de un program multinaţional de asistenţă financiară, care să includă şi FMI. La rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că SUA este gata să ajute Ucraina să revină pe calea democraţie, stabilităţii şi creşterii, în timp ce ministrul britanic de finanţe George Osborne a declarat că Marea Britanie este pregătită să oferă sprijin financiar Ucrainei prin intermediul sistemelor stabilite de FMI şi Uniunea Europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...