Ucraina cere din nou Naţiunilor Unite o operaţiune a Căştilor albastre în Donbas

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a solicitat miercuri secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să prezinte opţiuni pentru desfăşurarea unei forţe a Căştilor albastre în estul Ucrainei, variantă dorită de Kiev începând din 2015, dar căreia Moscova i se opune, transmite AFP.
Economica.net - joi, 21 feb. 2019, 07:57
Ucraina cere din nou Naţiunilor Unite o operaţiune a Căştilor albastre în Donbas

”Noi suntem pregătiţi pentru o discuţie constructivă” cu privire la o asemenea forţă şi ”secretarul general ar putea trimite în Donbas o misiune de evaluare tehnică pentru a elabora opţiuni”, a spus şeful statului ucrainean în faţa Adunării Generale a ONU.

Regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, este sub controlul separatiştilor proruşi.

”Avem nevoie de un mandat al Consiliului de Securitate” pentru desfăşurarea unei forţe de pace în estul Ucrainei, a explicat purtătorul de cuvânt al ONU Stéphane Dujarric, într-o conferinţă de presă.

În practică, secretarul general al ONU are puterea de a trimite o misiune de evaluare tehnică în Ucraina, dar este puţin probabil ca el să facă acest lucru fără asentimentul Rusiei, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

”Este timpul de a repune Rusia la locul ei”, privând-o de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU în contextul în care este vorba de Ucraina, a adăugat Petro Poroşenko, care va candida pentru un nou mandat la finalul lunii martie.

Poroşenko a cerut, de asemenea, eliberarea celor 24 de marinari capturaţi în noiembrie 2018 de armata rusă în strâmtoarea Kerci, în apropierea peninsulei Crimeea anexate de Rusia în 2014.

La 25 noiembrie 2018, Rusia a reţinut trei nave ucrainene şi echipajele lor (24 de persoane) în strâmtoarea Kerci, în timp ce încercau să ajungă în Marea Azov. Moscova susţine că navele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale ruse, acuzaţie respinsă de Ucraina.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat treptat după venirea partidelor proeuropene la putere la Kiev, la începutul lui 2014, şi mai ales după anexarea Crimeei de către Rusia, urmată de conflictul din estul Ucrainei, soldat până în prezent cu aproximativ 13.000 de morţi.

Te-ar mai putea interesa și
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, unde vântul puternic a determinat rotirea necontrolată a elicelor unei......
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând ...
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare sunt subutilizate de firme si asta ...