Ucraina: Compania energetică Naftogaz va fi divizată pentru a respecta legislaţia europeană

Economica.net
04 06. 2014
naftogaz_ucraina_33039400

Restructurarea Naftogaz ar putea fi o soluţie pentru a face compania profitabilă şi a putea să-şi plătească la timp datoriile pentru gazele naturale livrate de Gazprom. Naftogaz are datorii de peste cinci miliarde de dolari faţă de Gazprom, în condiţiile în care plăteşte un preţ mai mare pentru gazul natural rusesc decât cel perceput de la consumatorii ucraineni.

‘Naftogaz se va ocupa în exclusivitate cu tranzacţiile cu gaze naturale’, a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. ‘Vor fi create, de asemenea, o companie ucraineană pentru transportul gazelor naturale precum şi o companie care va stoca gaze naturale în depozite subterane’, a mai spus Iaţeniuk.

Ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, a confirmat că decizia de a crea două noi entităţi a fost luată la o reuniune a cabinetului care a avut loc miercuri dimineaţă. Prodan a adăugat că vor trebui adoptate mai multe legi pentru a întări independenţa sistemului de transport al gazelor naturale.

Propunerea de divizare a Naftogaz este una în linie cu recomandările Uniunii Europene vizând separarea companiilor care se ocupă de transportul gazelor naturale de cumpărători şi vânzători, în ideea de a evita situaţia ca o singură companie să controleze conductele de transport sau să dicteze tarifele.

În prezent, atât sistemul de gazoducte din Ucraina cât şi depozitele de stocare subterane a gazelor naturale sunt sub controlul Ukrtransgaz, o societate controlată în proporţie de 100% de Naftogaz.

Reformarea Naftogaz şi reducerea datoriilor sale se numără printre condiţiile cerute de Fondul Monetar Internaţional pentru a acorda Ucrainei un împrumut stand-by în valoare de 14-18 miliarde de dolari. Încheierea unui acord cu FMI ar putea debloca şi alte fonduri din partea Uniunii Europene, SUA şi a altor instituţii financiare internaţionale în următorii doi ani.

Gazprom ameninţă să treacă la un sistem de preplată, în cazul în care Ucraina nu-şi va achita datoriile la gaz, în valoare de mai multe miliarde de dolari. La rândul său, Kievul contestă preţul care i-a fost perceput de la 1 aprilie, în urma instalării la putere a forţelor prooccidentale.

Rusia i-a acordat luni Ucrainei un răgaz de o săptămână, amânând pentru 9 iunie ultimatumul său şi ameninţarea cu tăierea gazului.