Ucraina: Consiliul de Securitate cere „încetarea imediată a ostilităţilor”
Cele 15 ţări membre, inclusiv Rusia, au cerut, de asemenea, ‘respectarea acordului încheiat la Minsk, în special facilitarea accesului pentru observatorii OSCE însărcinaţi cu supravegherea aplicării acestui acord.
Cele 15 state ‘îşi exprimă grava îngrijorare în faţa continuării luptelor’ în regiunea Debalţevo (estul Ucrainei).
Ele invită părţile beligerante ‘să trateze omeneşte persoanele pe care le deţin’.
Consiliul a mai adoptat separat, marţi, în şedinţă publică, tot în unanimitate, o rezoluţie iniţiată de Rusia prin care se solicită ‘aplicarea deplină’ a acordului de la Minsk, îndeosebi a armistiţiului, scrie Agerpres.
Kievul şi rebelii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului după intrarea sa în vigoare duminică, iar retragerea armelor grele, prevăzută de asemenea de acordul de la Minsk nu a putut avea loc. Pe teren, rebelii au pătruns marţi în oraşul strategic Debalţevo (estul Ucrainei).
Rezoluţia, prezentată de Rusia, ‘cere tuturor părţilor să aplice pe deplin măsurile (decise joi la Minsk), printre care un armistiţiu complet’.
Documentul aprobă acordurile numite Minsk 2 şi ‘salută’ declaraţia făcută la capătul celor 16 ore de negocieri de liderii german, francez, rus şi ucrainean.
Acordurile Minsk 2 prevăd, printre altele, că părţile aflate în conflict se angajează la o încetare bilaterală a focului cu începere de pe 15 februarie la miezul nopţii, ora Kievului (sâmbătă, ora 22.00 GMT), în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
Noul document extinde zona tampon de unde trebuie retrase armele grele şi insistă asupra controlului frontierei de către forţele de la Kiev şi a revizuirii Constituţiei ucrainene.
Totodată, Consiliul ‘confirmă deplinul său respect pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei’. El îşi exprimă ‘profunda îngrijorare’ în faţa violenţelor din estul ţării şi se declară ‘ferm convins că rezolvarea situaţiei din estul Ucrainei este posibilă numai printr-o reglementare prin mijloace paşnice’.
Votul, prevăzut iniţial pentru duminică, a fost întârziat în mai multe rânduri, unele ţări membre al Consiliului cerând să fie adăugate amendamente. În cele din urmă însă, a fost adoptată versiunea iniţială, precizează AFP.