‘Din Crimeea vine ameninţarea militaro-strategică pentru Ucraina’ la ora actuală, a insistat oficialul ucrainean, explicând că în rezervoarele din Crimeea a mai rămas apă doar pentru o lună şi jumătate, iar prin strâmtoarea Kerci nu mai pot fi aduse în acest moment produse de primă necesitate în cantitatea necesară pentru locuitorii peninsulei. În curând, în genere va da îngheţul, adaugă el.
Crimeea depinde, de asemenea, de partea continentală a Ucrainei şi în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice, a amintit în acelaşi context consilierul preşedintelui Poroşenko, scrie Agerpres.
‘Situaţia creată astăzi este că ruşii trebuie fie să ne dea înapoi Crimeea, fie să captureze regiunea Herson până la Kahovka, unde sunt ecluzele’, a explicat acesta, indicând că la graniţa cu regiunea Herson în sectorul Perekop-Armiansk este comasată o grupare de circa 5.000 de militari ruşi, zeci de avioane militare şi elicoptere.
De aceea, Statul Major al armatei ucrainene şi toate celelalte instituţii de resort trebuie să depună toate eforturile pentru a întări tocmai această direcţie, a subliniat consilierul prezidenţial, insistând că această direcţie este extrem de importantă pentru Ucraina.
La 16 septembrie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat că deteriorarea situaţiei din Ucraina şi creşterea prezenţei militare străine în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse au determinat unele ‘ajustări’ în activitatea comandamentului Districtului militar Sud.
‘Una din priorităţile sale este desfăşurarea unei forţe complete şi independente în direcţia Crimeea’, a specificat Şoigu.
Practic, toate unităţile ruse dislocate în partea de nord a peninsulei – 4.000 de militari – şi anume în localităţile Armiansk, Krasnoperekopsk, Djankov, Voinskoe, Azov – au fost mutate la frontiera administrativă cu partea continentală a Ucrainei, cu toate echipamentele şi muniţiile din dotare. În prezent, acestea sunt împărţite în mici grupuri tactice.