Ucraina: Criza se diminuează la Kiev. Opoziția se întâlnește cu Merkel
Legea amnistierii manifestanților a intrat în vigoare luni, la o zi după evacuarea sediului primăriei Kievului, un loc simbolic al mișcării de contestare, în urma unor negocieri intense, de cinci ore, duminică seara, între procurorul general Viktor Pșonka și liderii opoziției.
‘Vă garantez că, în decurs de o lună de la intrarea în vigoare a legii, orice anchetă va fi închisă’, a declarat Pșonka, potrivit unei înregistrări video disponibilă pe site-ul Parchetului.
Evacuarea primăriei Kievului și a altor clădiri publice în regiuni a fost o condiție prealabilă pentru punerea în aplicare a prezentei legi.
Manifestanții ocupă în continuare Maidanul, piața centrală din Kiev, care este înconjurată de baricade și unde tabăra lor de corturi a rămas pe loc. Ei continuă să ocupe mai multe clădiri publice, între care Casa Sindicatelor, un edificiu din centrul orașului.
‘S-a petrecut un lucru foarte important: am demonstrat că nu ne abandonăm prietenii’, a declarat liderul partidului naționalist Svoboda, Oleg Tiagnibok.
Mulți dintre cei 234 de manifestanți care au fost eliberați sunt consemnați la domiciliu, iar acuzațiile împotriva lor, care ar putea să le aducă până la 15 ani de închisoare, nu au fost retrase.
În acest moment, negocierile dintre opoziție și guvern sunt practic în impas, fie că este vorba de reforma constituțională ce prevede reducerea competențelor prezidențiale în favoarea guvernului sau parlamentului, fie de numirea noului premier.
Mișcarea de protest apărută în urma virajului pro-rus al puterii de la Kiev în detrimentul apropierii inițiale de Uniunea Europeană a evoluat de-a lungul săptămânilor spre o respingere categorică a guvernului.
Nici demisia guvernului la sfârșitul lunii ianuarie sau negocierile dintre putere și opoziție nu au rezolvat conflictul, marcat de ciocniri violente soldate cu cel puțin patru morți și peste 500 de răniți, conform France Presse.
‘Singurul subiect de negociere posibil cu (Viktor) Ianukovici este plecarea lui și garanții de protecție pentru familia sa’, a afirmat fostul premier încarcerat Iulia Timoșenko, într-un interviu acordat sâmbătă. Ea a mai estimat că Ucraina lui Ianukovici și-a pierdut independența în fața președintelui rus Vladimir Putin.
Oleg Tiagnibok a făcut apel la o manifestație pentru marți dimineață în fața Radei Supreme (parlamentul unicameral) unde ar trebui să fie discutată reforma constituțională cerută de opoziție.
În timp ce deputați din ambele tabere încearcă să găsească luni un teren comun pentru această reformă înainte de reluarea dezbaterilor în parlament, Arseni Iațeniuk, aliat al Iuliei Timoșenko, și Vitali Kliciko, un alt lider al opoziției, urmează să aibă o întâlnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel. Ei vor cere Uniunii Europene ajutor financiar pentru Ucraina și instituirea unui regim fără vize pentru ucraineni.
‘Avem nevoie de ajutor. Nu avem nevoie de cuvinte, avem nevoie de fapte’, a subliniat duminică Iațeniuk, unul din liderii formațiunii Batkivșcina/Patria, în fața zecilor de mii de manifestanți adunați în Piața Independenței din centrul Kievului.
‘Dorim ca Europa să ne spună clar ce măsuri economice ne poate oferi’, a spus el.
Moscova, care a exercitat presiuni asupra Kievului pentru a renunța la apropierea de UE, a acordat Ucrainei în luna decembrie un credit de 15 miliarde de dolari, dintre care a vărsat deja o primă tranșă de trei miliarde, precum și o scădere semnificativă a prețului la gaze.
Occidentalii au anunțat, la rândul lor, că pregătesc un ajutor financiar pentru Ucraina, aflată la un pas de incapacitate de plată.