Ucraina: După cea mai sângeroasă zi, UE negociază pacea. Ianukovici ar putea accepta alegeri anticipate

Economica.net
21 02. 2014
ucraina_proteste_87497100

Premierul polonez Donald Tusk a spus că Ianukovici a acceptat ca în acest an să fie organizate alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare în Ucraina, informează AFP.

Trei ore de lupte grele în Piaţa Independenţei, care a fost recapturată de protestatarii antiguvernamentali, au lăsat pe caldarâm corpurile a peste 20 de civili, la doar câteva sute de metri de locul unde preşedintele s-a întâlnit cu delegaţia UE.

Miniştrii din Germania, Franţa şi Polonia se pregăteau pentru ‘o noapte de negocieri dificile’ cu el şi opoziţia, au declarat oficialii UE care speră că un plan pentru un guvern interimar şi alegeri anticipate ar putea aduce pacea.

Mai înainte în aceiaşi zi, poliţişti anti-revoltă au fost arătaţi într-un videoclip în timp ce trăgeau de pe acoperişuri în demonstranţii din piaţă, cunoscută şi sub numele de Maidan. Protestatarii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi pietre de pavaj în forţele de securitate într-un colţ al pieţei recapturată în lupte ce au început cu două zile înainte.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că 75 de persoane au fost ucise de marţi după-amiază, ceea ce înseamnă că cel puţin 47 au murit în ciocnirile de joi. Acestea sunt, de departe, cele mai grave violenţe după ce Ucraina a apărut ca stat independent din colapsul Uniunii Sovietice în urmă cu 22 de ani, notează Reuters.

Trio-ul miniştrilor de externe ai UE s-a întâlnit pentru un maraton de patru ore cu Ianukovici şi au prelungit şederea lor până vineri pentru a prezenta o foaie de parcurs în vederea unei soluţii politice liderilor opoziţiei, după ce colegii de la Bruxelles au impus unele sancţiuni specifice şi au ameninţat cu mai multe dacă autorităţile nu reuşesc restabilirea calmului.

Vitali Kliciko, un lider al opoziţiei, a declarat că speră într-un acord peste noapte, dar a adăugat că nu există niciun rezultat clar până acum.

În diplomaţia la nivel mondial la cel mai înalt nivel, preşedintele SUA Barack Obama a discutat prin telefon cu cancelarul german Angela Merkel, care la rândul ei a vorbit despre Ucraina cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Putin ‘a subliniat importanţa critică a încetării imediate a vărsării de sânge, necesitatea de a lua măsuri urgente pentru a stabiliza situaţia şi suprima atacurile extremiste şi teroriste’, a declarat Kremlinul – împărtăşind opinia lui Ianukovici că el se confruntă cu o lovitură de stat, mai notează Reuters.

Casa Albă a declarat că Obama şi Merkel au afirmat că situaţia este ‘critică’ şi liderii Statelor Unite şi UE trebuie ‘să stea în strânsă legătură în zilele următoare asupra măsurilor pe care le putem lua pentru a sprijini oprirea violenţei şi o soluţie politică care este în cel mai bun interes al poporului ucrainean’. La începutul acestei luni, scurgeri de informaţii despre
apeluri telefonice diplomatice au expus dezacordul UE-SUA cu privire la Ucraina.
   
Planul UE ‘oferă o şansă de a pune capăt violenţei’, a declarat primul ministru polonez Donald Tusk la Varşovia, adăugând că Ianukovici este dispus să organizeze alegeri rapide parlamentare şi prezidenţiale – acestea din urmă fiind ceva în legătură cu care Ianukovici a părut până acum reticent să le ia în considerare, cu un an înainte de terminarea mandatului său.

‘Progrese au fost realizate dar divergenţe importante rămân’, a declarat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski într-un tweet de la Kiev, în timp ce demonstranţii din Piaţa Independenţei erau la un priveghi după lăsarea întunericului pentru camarazii căzuţi, luminat de ecranele telefoanelor mobile.

Medicii cărau corpurile pe tărgi printre liniile de protestatari care scandau ‘Eroi, eroi’ pentru cei morţi.

Deşi militanţii înarmaţi de pe baricade tind spre grupuri de extremă-dreaptă, opoziţia are un sprijin larg. Dar mulţi ucraineni se tem de asemenea că violenţa va scăpa de sub control.
   
‘Aceasta este o luptă frate contra frate’, a spus Irina, o localnică ce mergea pe jos spre Piaţa Independenţei pentru a dona seringi pentru transfuzii de sânge. ‘Trebuie să înţelegem că suntem toţi un singur popor’.
   
Într-un semn de slăbire a sprijinului pentru Ianukovici, şeful ales de el al administraţiei oraşului Kiev a părăsit partidul la putere în semn de protest faţă de vărsarea de sânge de pe străzi.
   
Dar loialiştii de bază încă se arată duri.
   
Ministrul de interne Vitali Zaharcenko, purtând camuflaj în timp ce făcea o declaraţie televizată, a afirmat că poliţia a fost echipată cu arme de luptă şi le-ar folosi ‘în conformitate cu legea’ pentru a se apăra – sau elibera 67 de colegi ai lor despre care ministerul lui a spus că erau ţinuţi ostatici.
   
Demonstranţii au declarat că poliţiştii capturaţi au fost lăsaţi să plece.
   
Rusia a criticat acţiunile Uniunii Europene şi Statelor Unite, calificându-le ‘şantaj’ ce doar ar face lucrurile şi mai rele. Vladimir Putin a trimis un emisar la Kiev să se alăture efortului de mediere.
   
Ucraina este prinsă în menghina unui război geopolitic între Moscova – care o vede ca o piaţă şi aliat şi se teme că protestele s-ar răspândi în Rusia – şi Occident, care spune că ucrainenii ar trebui să aleagă liber integrarea economică cu UE.
   
Crescând presiunea asupra lui Ianukovici pentru a restabili ordinea dacă vrea un alt împrumut de care are nevoie disperată, primul ministru rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova nu va preda numerar unei conduceri ce îi lasă pe adversari ‘să îşi şteargă picioarele de ea ca un preş’.
   
Vărsarea de sânge joi dimineaţă, când ambele părţi au utilizat arme de foc, i-a traumatizat pe mulţi ucraineni, a căror Revoluţie Portocalie pentru democraţie 2004-05 s-a petrecut în mare parte paşnic. Şi subliniază totodată îngrijorarea exprimată de Tusk la începutul acestei săptămâni că Ucraina ar putea intra într-un război civil sau s-ar diviza între vestul proeuropean şi estul rusofon.
   
Înregistrări video ale ciocnirilor de la marginea pieţei din Kiev arătau poliţişti anti-revoltă ‘Berkut’ fugind şi trăgând cu puşti automate în timp ce îşi acopereau colegii care se retrăgeau din piaţă. Un poliţist folosea o armă cu lunetă. Un militant al opoziţiei cu cască a fost filmat trăgând din spatele unui copac.   

Un comunicat prezidenţial declara că zeci de poliţişti au fost răniţi sau ucişi în ofensiva opoziţiei, la câteva ore după ce Ianukovici şi liderii opoziţiei au convenit asupra unui armistiţiu.
   
Site-ul Ministerului de Interne a recomandat cetăţenilor să evite centrul Kievului din cauza pericolului reprezentat de ‘persoane înarmate şi agresive’. Şcolile, restaurantele şi multe magazine în oraşul de obicei plin de viaţă de 3 milioane de locuitori au fost închise, metroul a fost de asemenea închis şi ATM-urile golite de bani.

O declaraţie a biroului lui Ianukovici afirmă că bande organizate de protestatari folosesc arme de foc, inclusiv puşti cu lunetă.
   
Protestatarii răniţi au primit primul ajutor în holul Hotelului Ucraina, unde sunt cazaţi mulţi corespondenţi străini. Reporterii au declarat că sunt găuri de gloanţe în pereţi şi ferestrele hotelului cu vedere la piaţă.
   

Criza din această ţară întinsă de 46 milioane de locuitori, cu o economie suferindă şi corupţie endemică, s-a agravat după ce Ianukovici a luat un împrumut de salvare de la Rusia de 15 miliarde de dolari în loc să semneze un acord amplu comercial şi de cooperare cu UE.
   

Rusia a oprit o nouă tranşă de împrumut până când nu vede stabilitate la Kiev şi a condamnat sprijinul SUA şi al UE pentru cererile opoziţiei ca Ianukovici, ales într-un scrutin în linii mari echitabil în 2010, ar trebui să împartă puterea şi să ţină noi alegeri.