La Simferopol, capitala regiunii separatiste Crimeea, ‘premierul’ separatist prorus al peninsulei ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, a făcut apel vineri la regiunile cu majoritate rusofonă din estul Ucrainei să urmeze exemplul său şi să organizeze referendumuri pentru integrarea lor în Federaţia Rusă. În paralel, apelurile lansate de militanţi pro-ruşi la desfăşurarea de manifestaţii, duminică, în bastioanele rusofone din est, în special Harkov şi Doneţk, unde un manifestant care susţinea unitatea ţării a fost ucis joi seara, menţin atmosfera tensionată.
La Londra, care a găzduit o întâlnire a ultimei şanse între şefii diplomaţiilor rusă şi americană, nu a fost găsită nicio soluţie, la capătul a două săptămâni de intense demersuri diplomatice, care au reanimat flacăra stinsă în 1991 a războiului rece, scrie France Presse.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a constatat absenţa unei viziuni comune a Washingtonului şi Moscovei cu privire la situaţia din Ucraina după şase ore de discuţii cu secretarul de stat american, John Kerry. El a afirmat, de asemenea, că Rusia va respecta voinţa locuitorilor Crimeii la referendumul de duminică.
În aceeaşi zi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a afirmat, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că referendumul organizat duminică este pe deplin conform cu dreptul internaţional şi Carta Naţiunilor Unite.
La Washington, preşedintele Barack Obama, a spus că speră încă într-o soluţie diplomatică, prevenindu-l în acelaşi timp de Vladimir Putin că vor exista consecinţe pentru Rusia dacă această cale va eşua.
În declaraţiile făcute după întâlnirea cu Serghei Lavrov, secretarul de stat american, John Kerry, a spus că omologul său rus a afirmat clar că preşedintele Putin va lua o decizie în legătură cu Ucraina după referendumul de duminică, pe care Washingtonul îl consideră ilegal şi al cărui rezultat nu va fi recunoscut de comunitatea internaţională