„Putem vorbi despre neutralitatea Ucrainei în anumite condiţii”, a afirmat Jovkva, întrebat cu privire la acest aspect, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski lăsase să se înţeleagă că este dispus „să abordeze” cu Moscova statutul republicilor separatiste din Donbas, scrie Agerpres.
Invazia Rusiei în Ucraina a început după recunoaşterea autoproclamatelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk de către preşedintele rus Vladimir Putin, urmată de trimiterea a ceea ce Kremlinul a spus că sunt „forţe de menţinere a păcii” în sprijinul liderilor din Donbas.
„Vrem garanţii cu privire la suveranitatea Ucrainei”, a subliniat responsabilul ucrainean în declaraţia sa făcută la televiziunea germană, după ce a reiterat dorinţa Kievului de a „discuta” cu Moscova.
În versiunea transmisă de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform, Ihor Jovkva a declarat că Ucraina nu va accepta niciun fel de ultimatum din partea Rusiei, pe care o consideră ţară agresoare, dar este dispusă să discute problema neutralităţii.
„Această chestiune poate face obiect de discuţie”, a afirmat el, întrebat dacă Ucraina este pregătită să accepte statutul de ţară neutră în cazul unor negocieri directe la cel mai înalt nivel.
Ucraina nu va accepta niciun ultimatum şi nu va face compromisuri în probleme fundamentale, iar „orice altceva se poate discuta, bunăoară, cum ar putea arăta un posibil statut de neutralitate al Ucrainei”, a insistat oficialul ucrainean.
Condiţiile esenţiale pentru aceste negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei şi încetarea focului, a menţionat şeful adjunct al preşedinţiei de la Kiev, care, pe de altă parte, a îndemnat guvernul german să impună sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei, inclusiv blocarea completă a sistemului Swift pentru băncile ruseşti.
Partenerii internaţionali ai Kievului ar trebui să ajute la organizarea unei întâlniri la cel mai înalt nivel, în cadrul căreia „s-ar putea discuta multe aspecte”, a afirmat Ihor Jovkva, menţionând că administraţia ucraineană are consultări în această problemă, printre alţii, cu cancelarul german Olaf Scholz.
Jovkva a confirmat că Ucraina cere garanţii ferme de securitate din partea ţărilor vecine, mai ales din partea Rusiei, astfel încât să nu se repete niciodată situaţia actuală sau o încălcare a garanţiilor, aşa cum s-a întâmplat cu Memorandumul de la Budapesta (1994), pe care Moscova l-a încălcat.