„Astfel de decizii nici măcar nu sunt examinate de către autorităţi”, a afirmat Oleksandr Daniliuk, numit marţi secretar al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, după ce a participat la o întâlnire între Zelenski şi misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI).
„Nu cred că preşedintele este gata să asculte acest gen de sfaturi”, a subliniat Daniliuk, fost ministru de finanţe reformator. „Aceasta este poziţia unor oameni de afaceri, dar poziţia statului este diferită”, a spus el.
În acest sens, Volodimir Zelenski a promis misiunii FMI că ţara sa îşi va onora angajamentele faţă de Fond. „Cooperarea continuă. FMI a fost întotdeauna un partener de încredere al Ucrainei când a fost nevoie de sprijinul său şi Ucraina va rămâne la rândul său un partener care îşi respectă angajamentele”, a subliniat el în cursul întâlnirii cu misiunea, citat într-un comunicat al preşedinţiei.
Într-un interviu apărut duminică în Financial Times, controversatul oligarh Igor Kolomoiski a apreciat că noul preşedinte ucrainean ar trebui să urmeze exemplul Greciei şi să respingă măsurile de austeritate cerute de FMI în schimbul ajutorului său financiar şi să declare default.
Aceste afirmaţii au amplificat îngrijorările cu privire la presupusa influenţă a lui Kolomoiski asupra noului şef al statului ucrainean, un fost actor de comedie şi un novice în politică, ale cărui emisiuni umoristice şi seriale de televiziune au fost difuzate de canalul de televiziune al oligarhului.
Acuzat de detractorii săi că ar fi o „marionetă” a lui Kolomoiski, revenit din exil chiar înainte de inaugurarea sa, preşedintele Zelenski respinge aceste acuzaţii şi insistă că nu are nicio legatură „politică” cu el.
Imediat după învestire, săptămâna trecută, Zelenski a fost criticat pentru numirea în funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale a lui Andrii Bogdan, unul dintre responsabilii campaniei sale, dar de asemenea până recent un avocat al oligarhului.
Kolomoiski este suspectat că a sifonat 5,5 miliarde de dolari din prima bancă a ţării, PrivatBank, naţionalizată pentru protejarea economiilor a 20 de milioane de clienţi şi a sistemului financiar al ţării în 2016, cu aprobarea FMI.
Sprijinul financiar al Fondului este crucial pentru Ucraina, care se confruntă cu un conflict sângeros cu separatiştii proruşi în estul ţării şi cu grave dificultăţi economice.
O misiune a FMI a sosit săptămâna trecută la Kiev pentru a discuta despre deblocarea unei noi tranşe de ajutor de 1,3 miliarde de dolari.
Dacă anterior se aştepta la deblocarea acestor fonduri în luna mai, Daniliuk a declarat marţi că „aceasta se va întâmpla după alegerile parlamentare anticipate din 21 iulie şi formarea unui nou guvern”.