Astfel, potrivit analistului Institutului de integrare euroatlantică din Kiev, Vladimir Gorbaci, rebelii şi armata ucraineană vor respecta relativ planul de pace, ‘îngheţând’ operaţiunile militare până în primăvara anului viitor. În perioada iernii, ambele tabere îşi vor întări forţele.
Memorandumul de la Minsk va începe să fie respectat: va fi creată o zonă-tampon de 30 de km; reprezentanţii OSCE vor monitoriza frontiera ruso-ucraineană, iar la 7 decembrie sunt programate alegeri în Donbas. Cu toate acestea, Die Presse remarcă faptul că rebelii refuză să pună integral în aplicare prevederile acestui memorandum şi şi-au anunţat deja intenţia de a organiza un scrutin propriu la 9 noiembrie, scrie Agerpres.
În cazul în care va anula aceste alegeri locale din Doneţk şi Lugansk, preşedintele Petro Poroşenko îşi va pune în joc reputaţia sa şi soarta întregului plan de pace, estimează publicaţia austriacă.
Cel de-al treilea scenariu prevede deschiderea unui coridor terestru până în Crimeea înainte de venirea frigului, până ca strâmtoarea Kerci să îngheţe şi până la înrăutăţirea situaţiei cu aprovizionarea peninsulei.
În opinia expertului citat de Die Presse, forţele ruse vor încerca un asalt asupra oraşului-port Mariupol la 15 octombrie. De ce tocmai la această dată, analistul ucrainean nu face nicio precizare. Cucerirea acestui port strategic din sudul Ucrainei ar deschide Moscovei drumul spre Crimeea, asigurând legătura terestră a Rusiei cu peninsula anexată în martie la Federaţia Rusă.
În cazul unui eşec la Mariupol, preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să negocieze cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, ceea ce în Rusia va fi perceput ca o înfrângere, apreciază expertul menţionat.
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus la 11 octombrie ministrului său al apărării, Serghei Şoigu, retragerea în baze a trupelor care s-au aflat la aplicaţii militare în perioada de vară în regiunea Rostov, situată la frontiera cu Ucraina. Ar fi vorba, potrivit unor date, de cel puţin 17.500 de militari.
În acest context, Boris Nemţov, unul din liderii opoziţiei liberale ruse a comentat pe contul său de Facebook: ‘Proiectul Novorossia a fost închis’ (secesiunea estului şi sudului Ucrainei). ‘Niciunul dintre obiectivele lui Putin nu a fost realizat’, scrie el, în condiţiile în care numeroşi experţi consideră că Moscova a încercat să pună în aplicare în Ucraina ‘proiectul Novorossia’ pentru a-şi asigura comunicarea terestră directă cu Transnistria, cu Crimeea, cu Odesa, printr-un coridor care urma să se întindă până la braţul Chilia al Dunării. Potrivit fostului vicepremier rus, Alfred Koh, un reputat economist rus, continuarea conflictului cu Ucraina ameninţă cu autodistrugerea economia rusă şi pierderea statalităţii de către Federaţia Rusă.