Grivna ucraineană s-a depreciat luni cu încă 10%, până la nivelul minim record de 31,5 grivna pentru un dolar, din cauza tensiunilor politice şi a conflictului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. De la începutul anului şi până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu peste 40% iar această depreciere creşte costurile cu importurile energetice precum şi povara datoriei în condiţiile în care Guvernul de la Kiev vrea să ajungă la un acord de restructurare a datoriilor cu creditorii externi.
În încercarea de a limita deprecierea grivnei, Banca Naţională a Ucrainei a anunţat luni că va interzice băncilor să acorde credite companiilor care vor să cumpere valută şi de asemenea va înăspri controalele asupra importurilor.
„Banca centrală a spus în repetate rânduri că, dacă situaţia de pe piaţa valutară se va înrăutăţi, putem impune noi restricţii. Săptămâna trecută am analizat situaţia de pe piaţă şi credem că a venit timpul să impunem noi restricţii”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Valeriia Gontareva, adăugând că nu există niciun motiv fundamental pentru o nouă depreciere a grivnei.
Potrivit noilor măsuri, care vor intra miercuri în vigoare, Banca Naţională va controla toate preplăţile pentru contractele de peste 50.000 de dolari ale importatorilor şi de asemenea orice importator cu un contract mai mare de 500.000 de dolari va trebui să aibă o scrisoare de credit de la o bancă străină de top.
Economia Ucrainei a suferit anul trecut o contracţie de 7,5% din PIB, iar pentru acest an este aşteotată o scădere de 5%. La începutul lunii februarie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda Ucrainei un nou împrumut de 17,5 miliarde de dolari, parte dintr-un pachet mai amplu în valoare de 40 de miliarde de dolari de care ar putea beneficia Ucraina în următorii patru ani.