Ucraina: Informaţii contradictorii cu privire la bilanţul victimelor pe frontul de Est

Economica.net
19 02. 2015
tanc_ucraina_lisichansk_55653100

Kievul a retras miercuri mii de soldaţi încercuiţi la Debalţevo, nod feroviar strategic care face legătură între Doneţk şi Lugansk, cele două bastioane separatiste, după un masiv asalt al rebelilor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la Riga, unde a efectuat o vizită, că insurgenţii din Lugansk şi Doneţk au utilizat armament modern împotriva soldaţilor ucraineni la Debalţevo, exprimându-şi, acelaşi timp, îngrijorarea în legătură cu deteriorarea situaţiei din estul Ucrainei, în ciuda regimului de încetare a focului, scrie Agerpres.

Într-o întâlnire desfăşurată miercuri cu preşedintele Petro Poroşenko, care s-a deplasat în zona de conflict după abandonarea Debalţevo, responsabili ai Statului Major al armatei ucrainene au indicat că, în timpul luptei de la Debalţevo, cel puţin 22 de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa (şase nemijlocit în timpul retragerii), iar peste 150 au fost răniţi.

Rebelii avansează însă un bilanţ mult diferit al pierderilor suferite de armata ucraineană în urma ofensivei lor asupra acestui oraş strategic. Astfel, Denis Puşilin, emisarul rebelilor din Doneţk la negocierile în cadrul Grupului de contact asupra Ucrainei, a indicat pentru postul de radio rusesc Russkaia slujba novostei, citat de Ria Novosti, că peste 3.000 de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa la Debalţevo, fără să ofere niciun detaliu asupra perioadei.

Aşa-numitul preşedinte al autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a avansat joi cifrele 3.000-3.500 de soldaţi ucraineni care ar fi fost ucişi în încercuirea de la Debalţevo.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat miercuri după-amiază încheierea operaţiunilor de retragere ‘organizată’ a trupelor ucrainene din oraşul Debalţevo, asediat de rebeli. El a spus că unele unităţi, care au ieşit din încercuire, au ocupat noi poziţii de luptă. Poroşenko, care s-a deplasat la Artemivsk, o localitate situată în apropiere de Debalţevo, a acordat titlul de Erou al Ucrainei comandantului unei brigăzi, care tocmai părăsise oraşul.

Separatiştii insistă că nu a existat niciun fel de retragere ‘organizată’ din Debalţevo. Ei au declarat că garantează securitatea soldaţilor ucraineni care doresc să depună armele şi să se predea. Potrivit acestora, între 2.000 şi 3.000 de soldaţi ar mai fi rămas în ‘cazanul de la Debalţevo’. OSCE a confirmat miercuri seara că în oraş se mai duc lupte, potrivit RIA Novosti.