“Aprovizionarea Ucrainei cu benzină românească de calitate a fost efectiv blocată”, potrivit Rompetrol Ukraine, parte a grupului Rompetrol, care este al patrulea cel mai mare importator de benzină din Ucraina. Lunea trecută, nu mai puţin de 15.000 de tone de benzină erau blocate în terminalul din portul Kherson (de la Marea Neagră), aşteptând de mai bine de trei săptămâni autorizaţiile vamale.
Potrivit Rompetrol, serviciul vamal condiţionează eliberarea autorizaţiilor de rezultatele unui control al calităţii benzinei aduse de Rompetrol în Ucraina. În acest sens, au fost prelevate câteva mostre de carburant, iar serviciul vamal a spus că rezultatele analizei, fără de care importul este blocat, vor fi aflate abia în 30 de zile, perioadă care poate fi prelungită, legal, chiar până la 45 de zile. Asta chiar dacă Rompetrol a plătit în avans toate taxele către serviciul vamal ucrainean.
În aceste condiţii, cei de la Rompetrol spun că, din cauza întârzierilor, aprovizionarea Ucrainei cu benzină românească devine o afacere neprofitabilă. Pe cale de consecinţă, aprovizionarea cu carburanţi de calitate a zonei de sud-este a Ucrainei va fi profund afectată, dat fiind că Rompetrol are o cotă de circa 50% din această piaţă, a mai anunţat compania. Serviciul vamal ucrainean a anunţat că nu există nici o problemă în privinţa acordării autorizaţiilor de import
Un control de calitate ciudat
Controalele de calitate a carburanţilor aduşi de Rompetrol în Ucraina par cel puţin ciudate: benzina adusă în Ucraina este produsă la rafinăria Petromidia, deci este de calitate euro 5, iar reglementările în vigoare pe piaţa din Ucraina se opresc, momentan, la standardul euro 4. Aşadar, benzina românească nu numai că ar corespunde, ba chiar depăşeşte standardele ucrainene. Iar Rompetrol exportă doar benzină de tip euro 5 pe această piaţă.
Aceste întârziere nu prejudiciază doar Rompetrol, ci şi alţi importatori (50 de la număr), printre care şi compania azeră SOCAR. Dar nu calitatea este adevărata problemă, după cum veţi afla în curând.
Ucraina, piaţă cheie pentru Rompetrol
Rompetrol este un jucător activ pe piaţa din Ucraina, ţară în care are afaceri în creştere şi planuri mari. A intrat pe piaţă în 2006 şi a început operaţiunile în 2007. Patru ani mai târziu a devenit al patrulea cel mai mare importator de benzină de pe piaţa ucraineană. Unul din elementele strategiei grupului Rompetrol este tocmai extinderea în zona bazinului Mării Negre, pieţele urmând să fie alimentate cu carburanţi de la rafinăria Petromidia, a cărei capacitate a fost recent extindă până la 5 milioane de tone pe an, după finalizarea unor investiţii totale de 380 de milioane de dolari. Rafinăria este capabilă să scoată carburanţi euro 5 rafinând chiar şi petrol greu, de tip Ural, cu efecte directe asupra profitabilităţii.
În plus, special pentru piaţa ucraineană, Rompetrol a demarat un proiect gigantic: în această vară a anunţat semnarea unui memorandum cu compania naţională ucraineană de petrol şi gaze, Naftogaz, creând o companie mixtă ce urmează să dezvolte o reţea de 700 de noi staţii de distribuţie. Investiţia este estimată la un miliard de dolari, vizată fiind o cotă de 25% din toată piaţa ucraineană a produselor petroliere. Reţeaua va fi alimentată cu carburanţi produşi în România, la Petromidia. Primele 100 de staţii urmau să fie deschise în 2013.
Protecţia rafinăriilor ucrainene, adevărata cauză
Şicanele autorităţii vamale par a avea de fapt un alt motiv, care ţine de protejarea rafinăriilor ucrainene, vechi şi neperformante, cu câteva excepţii, şi nu de calitatea benzinei româneşti livrată consumatorilor locali. Moştenit din era sovietică, sectorul de rafinare ucrainean a rămas supradimensionat. Capacitatea nominală totală a celor şase rafinării ale ţării este de 51 de milioane de tone pe an (de zece ori mai mult decât Petromidia-n.red.) dar gradul ei de utilizare este dramatic limitat, atât din cauza echipamentelor învechite, care nu pot furniza carburanţi de calitate ceruţi de piaţă, cât şi a apovizionării deficitare cu petrol rusesc.
În mai, doar două rafinării din cele şase erau operaţionale, din cauza pierderilor.
Potrivit unei statistici din august, toate rafinăriile din Ucraina au primit doar 3,16 milioane de tone de ţiţei în primele şase luni ale acestui an, în scădere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. După primele zece luni ale anului, declinul ajunsese la 41%.
Iată mai jos cota nominală a fiecărei rafinării din Ucraina. Sursa: CASE Ukraine
Rafinăria de la Odessa este deţinută de grupul rus Lukoil, LINOS este a ruşilor de la TNK, cea de la Kherson este operată de o companie independentă rusească, Alliance Oil, Kremenchug este deţinută de Ukrtathafta ( deţinută majoritar de stat, dar care face obiectul unui litigiu legat de proprietate), iar Nadvirna şi Drogobych de Pryvat Group (cea mai mare bancă privată din Ucraina).
Cât de profitabile sunt aceste active? Dincolo de orice cifră, edificatoare e atitudinea proprietarilor. Anul trecut în noiembrie Lukoil a anunţat că intenţionează să vândă rafinăria de la Odessa, pe care a şi închis-o de altfel. Tot de vânzare este şi LINOS (rafinăria Lisichansk), activ integral rusesc acum, după ce consorţiul TNK-BP s-a rupt, iar britanicii au ieşit din afacere. Şi ea este închisă de aproape doi ani.
Acum, guvernul ucrainean vrea să salveze o afacere pe care nicii greii ruşi din industrie nu au putut s-o ţină pe picioare pe baze comerciale, chiar dacă asta ar putea însemna distorsionarea pieţei. La sfârşitul lui septembrie, Guvernul de la Kiev a decis să lanseze o investigaţie specială asupra importurilor de produse petroliere. Mai mult, dacă planurile anunţate atunci de ministrul Energiei de la Kiev, Iuri Boiko, vor fi şi duse la bun sfârşit, de luna viitoare toate produsele petroliere de import vor fi suprataxate.
Noua politcă a Kievului va afecta direct vânzările de benzină românească adusă de Rompetrol în Ucraina, deşi, calitativ, produsul este peste ce se produce în Ucraina. Boiko a spus fără ocolişuri că suprataxa va fi impusă pentru a proteja rafinăriile ucrainene. Vă mai spunem că un magnat ucrainean, Dmytro Firtash, este deja în negocieri pentru cumpărarea rafinăriei Lisichansk.