Ucraina: între Moscova şi UE
Tratatul de Asociere dintre Ucraina şi UE, care prevede şi o zonă a liberului schimb, nu a putut fi definitivat. Bruxelles-ul critică deficitul de democraţie din Ucraina şi solicită conducerii de la Kiev repunerea în libertate a unor deţinuţi politici, între care se numără şi fosta şefă de guvern Iulia Timoşenko, scrie Deutsche Welle.
Moscova profită de acest impas în care au intrat negocierile dintre Kiev şi UE şi încearcă să convingă Ucraina să adere la uniunea vamală din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan. În acest sens, au avut loc în ultimele săptămâni convorbiri ample între birourile preşedinţilor Ianucovici şi Putin. Cu prilejul unei vizite la Moscova, care ar fi trebuit să aibă loc pe 18 decembrie, preşedintele ucrainean Victor Ianucovici urma să semneze o serie de documente bilaterale. Cu doar câteva ore înaintea zborului, însă, călătoria a fost contramandată sine die, după cum au anunţat ambele guverne ulterior. Despre ce documente anume fusese vorba, nu s-a menţionat.
Ce beneficii ar aduce uniunea vamală Ucrainei?
Mihail Deliaghin, expert economic rus, nu exclude posibilitatea ca Ucraina să se decidă încă în cursul acestui an pentru propunerea înaintată de Moscova. Kievul ar putea astfel importa gaz metan din Rusia în condiţii mai avantajoase. Ucraina este dependentă de livrările de gaz din Rusia şi s-ar putea confrunta cu probleme serioase în iarna viitoare. Şi celelalte state ale uniunii vamale amintite ar avea avantaje, mai apreciază economistul rus. Moscova ar putea demara o serie de proiecte comune, de pildă în domeniul construcţiilor de maşini. O afacere foarte bănoasă!
Şi premierul ucrainean, Mykola Asarov, a atras atenţia, la mai multe posturi de televiziune, asupra avantajelor unei intensificări a cooperării cu Moscova, amintind de competitivitatea redusă a ţării la nivel european. Asarov speră ca mărfurile pe care Ucraina nu le poate desface pe alte pieţe, să le vândă în schimb în ţările care fac parte din uniunea vamală.
Avantajele unei apropieri de UE
Preşedintele Ianucovici nu s-a pronunţat încă în această chestiune. De aceea, economistul ucrainean Ihor Burakovski speră ca Ianucovici să ia „singura decizie avantajoasă pentru Ucraina”: crearea unei zone a liberlului schimb cu UE. În opinia sa, aderarea la uniunea vamală cu Rusia ar aduce beneficii doar pe termen scurt. Mai important ar fi, explică Burakovski, implementarea unor reforme economcie care să facă posibilă pătrunearea produselor ucrainene pe noi pieţe europene. Ceea ce nu exclude, adaugă economistul ucrainean, o intensificare în acelaşi timp a cooperării cu Rusia şi celelalte ţări ale uniunii vamale, fără o aderarea însă la acest spaţiu.
Încă un an de stagnare?
Totuşi cei mai mulţi experţi se tem că Ucraina nu va fi capabilă să ia o hotărâre în 2013. Sascha Tamm, care a condus până de curând oficiul Fundaţiei Friedrich Naumann de la Moscova, nu crede că liderii de la Kiev vor alege calea uniunii vamale cu Rusia. Aceasta pentru că nu ar fi în interesul oligarhilor ucraineni.
Părere împărtăşită şi de economistul suedez Anders Aslund, membru al prezidiului şcolii particulare economice din Kiev „Kyiv School of Economis”. Oamenii de afaceri ucraineni, arată el, şi-ar dori cucerirea de noi pieţe pe continent. El nu crede că Ianucovici va reuşi să scoată ţara din fundătura în care el însuşi a adus-o şi nici că va accepta solicitările UE privind eliberarea Iuliei Timoşenko. El se aşteaptă ca Ucraina să se confrunte cu o criză economică dură şi ca puterea preşedintelui să slăbească. Atâta vreme cât Ianucovici va conduce ţara, mai spune Aslund, e de neimagiant că ar putea fi adoptate reformele economice atât de necesare. Guvernul de la Kiev este unul „foarte incompetent şi corupt”, subliniază expertul suedez.