Ucraina îşi avertizează creditorii că ar putea introduce un moratoriu privind plata datoriei externe

Economica.net
11 06. 2015
ucraina_steag_77680700_23192800

De asemenea, Natalia Yaresko a repetat că se aşteaptă ca Fondul Monetar Internaţional să elibereze în luna iulie o nouă tranşă de 1,7 miliarde de dolari din programul de asistenţă convenit cu Ucraina, chiar dacă până atunci nu va exista un acord cu privire la restructurarea datoriei externe, scrie Agerpres.

Luna trecută, Parlamentul de la Kiev a aprobat un act normativ care permite Guvernului ucrainean să introducă un moratoriu privind plata datoriei externe, dacă situaţia o va cere.

‘Nu cred că avem atât de mult timp la dispoziţie’, a declarat Natalia Yaresko atunci când a fost întrebată dacă negocierile cu creditorii ar putea dura până la toamnă. ‘În acest sens, voi fi obligată să utilizez alte instrumente pentru a reduce presiunile la adresa balanţei de plăţi, un moratoriu’, a spus ministrul ucrainean de Finanţe.

Natalia Yaresko şi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk se află, în prezent, la Washington pentru întâlniri cu oficialii FMI şi pentru a promova Ucraina ca destinaţie pentru investitori şi, de asemenea, pentru a cere mai mult sprijin economic şi militar din partea oficialilor americani.

Ucraina poartă în prezent discuţii pentru restructurarea datoriei sale suverane în ideea de a acoperi un deficit de finanţare de aproximativ 15 miliarde de dolari. Negocierile au intrat, însă, în impas în condiţiile în care deţinătorii de obligaţiuni ucrainene au repetat că se opun oricărei reduceri a principalului.

‘Dacă nu vom putea face progrese atunci creditorii vor fi responsabili pentru utilizarea moratoriului’, a avertizat Yaresko, refuzând însă să precizeze dacă Kievul va plăti săptămâna viitoare cupoanele pentru deţinătorii de obligaţiuni ucrainene.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, cei patru deţinători de obligaţiuni ucrainene care negociază cu Guvernul de la Kiev un plan de restructurare a datoriilor Ucrainei sunt Franklin Templeton, T. Rowe Price, TCW Group şi BTG Pactual. Compania americană Franklin Templeton Investments, care la finele lunii decembrie deţinea obligaţiuni ucrainene în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari, este cel mai mare creditor şi a preluat rolul de lider al comitetului.