Consultarile între reprezentantii celor 15 tari membre NATO ce fac parte din Consiliul de Securitate al ONU vor începe la 14.30 ora locala /19.30 GMT/ la New York. Aceasta va fi a patra reuniune a Consiliului asupra dosarului începând de vinerea trecuta.
Ultima reuniune tinuta luni s-a transformat în dialog al surzilor: Rusia fiind criticata de partenerii ei fara a-si schimba pozitia.
Consiliul nu a publicat nicio declaratie dupa aceasta reuniune publica.
Moscova, membru permanent al Consiliului, dispune de drept de veto si, ca atare, poate bloca orice pozitie a Consiliului de Securitate
Acord pentru continuarea unor ‘discutii intense’ cu Kievul si Moscova
Un acord a fost convenit miercuri la Paris pentru a continua ‘discutii intense’ asupra crizei din Ucraina, în special între Statele Unite si Rusia, a confirmat seful diplomatiei americane John Kerry, informeaza AFP.
‘Am început un proces astazi si speram ca va conduce la o dezescaladare’ a crizei, a declarat Kerry dupa discutiile cu ministrii de externe ai Rusiei, Frantei, Germaniei, Marii Britanii si Uniunii Europene.
‘Nu am avut asteptari, asteptarile au fost zero’ asupra unei întâlniri între ministrul rus Serghei Lavrov si omologul sau ucrainean Andrii Descita la Paris, a mai precizat el.
Statele Unite au exercitat presiuni puternice si au pledat toata ziua la Paris pentru ca aceasta întâlnire sa aiba loc între sefii diplomatiei ruse si ucrainene, Serghei Lavrov si Andrii Descita.
Acesta din urma, care chiar a plecat din Paris dupa-amiaza, a revenit sub presiunea americana pentru a se duce la MAE francez în speranta de a se vedea cu Lavrov. Dar cei doi, desi se aflau în aceeasi cladire, nu s-au întâlnit.
Kerry a confirmat de asemenea ca ‘a discutat’ cu Lavrov despre o iesire din criza în Ucraina, în special pe baza acordului politic de la 21 februarie la Kiev sub auspiciile unor tari europene.
Dar ‘nu a existat un acord’ între Moscova si Washington, a spus el, spre deosebire de ceea ce a afirmat Lavrov în timpul zilei.
Cei doi ministri rus si american urmeaza sa se reîntâlneasca joi la Roma, pe marginea unei reuniuni asupra Libiei.
El a repetat de asemenea ca posibilitatea unor sanctiuni împotriva Moscovei pentru actiunile ei în Ucraina ramâne valabila.
Dar, a insistat el, ‘am prefera o solutie diplomatica adecvata’ la aceasta criza.
Ucraina, Crimeea: Premierul si presedintele parlamentului Crimeii, anchetati pentru separatism
Justitia ucraineana a deschis miercuri anchete pentru separatism împotriva mai multor responsabili prorusi, între care noul prim-ministru al Crimeii si liderul manifestantilor care au luat cu asalt sediul Administratiei Donetkului, oras situat în estul fostei republici sovietice, informeaza AFP.
Aceste anchete pentru ‘crima împotriva statului, atingând integritatea teritoriala’ îi vizeaza în special pe primul ministru al Republicii autonome Crimeea, Serghei Aksionov, precum si pe presedintele parlamentului local, Volodymyr Konstantinov, a precizat Parchetul general într-un comunicat,
Ancheta îi are în urmarire si pe comandantul sef al Marinei militare ucrainene, amiralul Denis Berezovski, care a trecut de partea rusilor duminica, si pe Pavel Gubarev, lider al manifestantilor din Donetk care au preluat controlul miercuri asupra administratiei regionale, din care fusesera alungati în cursul zilei.
Parlamentul Crimeii a votat organizarea unui referendum cu privire la extinderea autonomiei republicii, prevazut sa aiba loc în 30 martie
Steagul rus, arborat din nou pe cladirea consiliului regional din Donetk
Un grup de demonstranti prorusi au fortat miercuri intrarea în cladirea consiliului regional din Donetk, în estul Ucrainei, arborând din nou drapelul rus, la scurt timp dupa ce politia ucraineana a anuntat ca a reusit evacuarea manifestantilor instalati luni în cladire, relateaza Reuters si AFP.
Manifestantii strânsi în fata cladirii – circa 1000, potrivit AFP – au scandat ‘Rusia!’ si ‘Fascismul nu va reusi!’. Circa 10 persoane au fost ranite.
Guvernul de la Kiev afirma ca protestele sunt coordonate de Moscova pentru a justifica interventia militara pe teritoriul Ucrainei.
Protestatarii ocupasera luni cladirea consiliului regional din Donetk, fief al fostului regim, si arborasera steagul rusesc, fiind îndepartati de politie în dimineata zilei de miercuri, iar drapelul ucrainean a fost repus pe cladire.
Donetk, orasul natal al presedintelui demis Viktor Ianukovici, este unul dintre cele circa sase orase din estul tarii în care se spune ca au izbucnit proteste proruse sâmbata trecuta, când presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat ca are dreptul sa invadeze Ucraina pentru protejarea cetatenilor rusi din regiunile din estul statului ucrainean.
Obama si Cameron denunta o situatie ‘inacceptabila’
Barack Obama si David Cameron au estimat miercuri ca situatia actuala din Ucraina este ‘inacceptabila’ si au afirmat ca Rusia plateste deja pretul interventiei sale, a declarat Casa Alba dupa o convorbire telefonica între cei doi lideri, informeaza AFP.
Presedintele Statelor Unite si primul ministru britanic ‘au exprimat grava lor preocupare fata de violarile evidente ale Rusiei a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si amândoi au remarcat ca circumstantele actuale sunt inacceptabile’, a precizat executivul american într-un comunicat.
‘Rusia a început deja sa plateasca pretul actelor sale, prin reducerea încrederii investitorilor’, a asigurat Casa Alba.
La rândul sau, Downing Street a subliniat acordul între cei doi aliati asupra necesitatii pentru comunitatea internationala de ‘a continua sa lucreze împreuna la dezescaladarea /tensiunilor/ si descurajarea Rusiei de a merge mai departe’.
NATO anunta revizuirea cooperarii sale cu Rusia
NATO îsi va întari cooperarea cu Ucraina si, totodata îsi va revizui cooperarea cu Rusia, a anuntat, miercuri, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, transmit AFP si Reuters.
Vor fi suspendate unele initiative comune NATO-Rusia, transmitând-se astfel ‘un mesaj foarte clar Rusiei ca trebuie sa ajute la detensionarea situatiei din Ucraina’, a afirmat Rasmussen, la finalul reuniuni NATO-Rusia, care a avut loc la Bruxelles, informeaza AFP.
EFE relateaza ca au fost suspendate planificarea primei misiuni comune cu Rusia si reuniunile militare si civile cu aceasta tara, în contextul escaladarii tensiunilor create de prezenta militarilor rusi în regiunea autonoma ucraineana Crimeea.
‘Vrem sa mentinem însa usa deschisa pentru dialogul politic’ cu Rusia, prin intermediul ambasadorilor, a asigurat secretarul general al NATO.
Germania este pregatita sa ajute financiar Ucraina
Ministrul de finante german, Wolfgang Schaeuble, a anuntat miercuri ca Germania este pregatita sa ajute Ucraina în etapa dificila în care se afla, adaugând ca are în vedere inclusiv asistenta financiara, relateaza Reuters.
Guvernul german doreste sa faca totul pentru a solutiona actuala criza fara a se produce noi escaladari, a declarat ministrul german în cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul de finante austriac Michael Spindelegger. ‘Suntem pregatiti si angajati sa facem totul pentru a ajuta Ucraina pe drumul sau în aceasta etapa dificila, inclusiv financiar’, a precizat oficialul german.
Wolfgang Schaeuble a adaugat ca Berlinul întelege faptul ca orice solutie trebuie sa implice Rusia. La rândul sau, ministrul austriac a apreciat ca eforturile de reglementare nu trebuie sa se concentreze pe posibilitatea adoptarii de sanctiuni împotriva Rusiei, ci pe o detensionare a situatiei.