Ucraina: O revenire la regimul de încetare a focului, puţin probabilă în viitorul imediat – analiză

Kievul şi-a continuat joi ofensiva împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei, refuzând o eventuală revenire la regimul de încetare a focului, cerută miercuri la Berlin de europeni, până când condiţiile sale, în special preluarea controlului la frontieră, nu vor fi îndeplinite.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 14:42
Ucraina: O revenire la regimul de încetare a focului, puţin probabilă în viitorul imediat - analiză

‘Operaţiunea antiteroristă’ ar putea chiar să se intensifice odată cu numirea unui nou ministru al apărării, numire aprobată în aceeaşi zi de parlamentul de la Kiev, şi a unui nou şef al Statului Major General ucrainean, scrie AFP.

Pentru primul post, preşedintele Petro Poroşenko a ales un fost poliţist, pe Valeri Heletei, cel care a condus Serviciul de protecţie a personalităţilor publice. În funcţia de şef al Statului Major, Poroşenko a propus un militar de carieră, pe generalul Viktor Mujenko, format în URSS şi participant la operaţiunile speciale din estul Ucrainei.

În plan diplomatic, întâlnirea de miercuri de la Berlin a celor patru şefi ai diplomaţiilor de la Berlin, Paris, Moscova şi Kiev s-a încheiat cu un apel la o reuniune, până cel târziu sâmbătă, a Grupului de contact constituit din Rusia, Ucraina şi OSCE, la care să participe şi reprezentanţi ai separatiştilor, pentru a se ajunge la o încetare a focului durabilă.

Dar acest acord, salutat de ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, gazda reuniunii, ca ‘un pas înainte’, nu lasă să se întrevadă deocamdată niciun progres, notează AFP.

Kievul şi-a reafirmat miercuri poziţia sa, prin vocea ministrului său de externe Pavlo Klimkin, că Ucraina este pregătită să negocieze în cadrul Grupului de contact, dar că o eventuală încetare a focului trebuie să fie ‘bilaterală’ şi nu unilaterală, aşa cum a fost armistiţiul care a expirat luni seara şi care a fost marcat de numeroase incidente armate şi pierderi de vieţi omeneşti.

La Kiev, numărul doi al administraţiei prezidenţiale, Valeri Cealîi, a amintit miercuri şi celelalte condiţii ale Ucrainei: preluarea controlului la frontiera cu Rusia sub supravegherea OSCE şi eliberarea ‘tuturor ostaticilor’ reţinuţi de rebeli.

La primul punct, Moscova a propus ca Ucraina să-şi trimită grănicerii săi şi OSCE observatorii săi în partea rusă a frontierei, pentru a participa la controlul graniţei, dar Kievul, fără a respinge deschis această propunere, consideră că ea este insuficientă întrucât ar implica ca cealaltă parte a frontierei să poată rămâne în mâinile separatiştilor.

În ceea ce-i priveşte pe separatişti, aceştia au afirmat că sunt pregătiţi să ia parte la negocieri indirecte şi numai cu participarea Rusiei şi a comunităţii internaţionale, dar că refuză negocieri bilaterale cu Kievul.

‘Dacă Rusia şi OSCE ne fac o propunere, noi vom fi de acord pentru a participa la consultări’, a afirmat Andrei Purghin, ‘vicepremier’ al autoproclamatei ‘republici populare Doneţk’.

Pentru analistul politic Vadim Karasiov, director al Institutului pentru strategii globale din Kiev, perspectivele unei noi încetări a focului depinde de situaţia militară de pe teren.

‘În cazul în care Kievul va înregistra succese militare semnificative în estul Ucrainei, autorităţile nu vor merge către o încetare a focului. (…) A opri operaţiunea pentru a da timp adversarului să primească întăriri şi să-şi adune forţele nu ar avea sens’, a explicat el într-o declaraţie pentru AFP.

‘În caz contrar, dacă insurgenţii opun o rezistenţă puternică şi ofensiva întâmpină dificultăţi, puterea ar putea alege armistiţiul’, a adăugat el, apreciind că situaţia ar putea fi clarificată către sfârşitul săptămânii.

În aşteptarea precizărilor legate de data şi locul reuniunii Grupului de contact, forţele ucrainene şi-au continuat miercuri operaţiunile, distrugând o coloană de cinci camioane militare Kamaz ce transportau rebeli în sudul regiunii Doneţk, unul din bastioanele insurgenţilor, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev.

Pe acest fond, preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel i-au cerut joi preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să intervină pe lângă separatiştii din estul Ucrainei pentru a-i convinge să negocieze şi să ajungă la un acord cu autorităţile ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. Cea mai mare comandă – 5.800 de lei
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. ...
Supermarketul online Sezamo a vândut în intervalul 21-26 decembrie cu 15% în plus per coș față de săptămâna anterioară, clienții adăugând la comandă 2-3 articole suplimentare în plus.......
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru din 2024
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru ...
Preţurile bunurilor imobiliare în Portugalia au înregistrat în trimestrul trei din 2024 cea mai mare creştere din ultimii ...
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Uzina Audi FAW NEV Company, deținută de Audi și partenerul său chinez FAW, a început producția de modele Audi complet ...
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3% ...