Opoziţia ucraineană critică legea amnistiei, calificând-o drept o „lege despre ostatici”
Lideri ai opoziţiei ucrainene au criticat noua lege a amnistiei care a fost propusă de Partidul Regiunilor, apreciind că prin adoptarea acestui text puterea a recunoscut că „a luat ostatici”, relatează agenţia Interfax-Ucraina.
„Parlamentul ucrainean a adoptat, de fapt, o lege despre ostatici. Astfel, puterea a recunoscut că ia ostatici, ca un adevărat terorist, pentru ca mai apoi să iniţieze negocieri pentru eliberarea acestor ostatici”, a declarat Oleg Tiagnibok, liderul partidului naţionalist de opoziţie Svoboda.
El a adăugat că această lege a fost votată într-un mod incorect şi „ilegal”.
„Astfel de legi nu trebuie să fie recunoscute”, a afirmat Tiagnibok.
Un alt lider al opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, a apreciat că adoptarea acestei legi va „tensiona şi mai mult situaţia în societate”.
Deputatul din partea Partidului Batkivsina (Patria) Andrei Parubii, de asemenea, a criticat această lege.
„Era posibilă o singură variantă: amnistierea necondiţionată (a manifestanţilor arestaţi) şi noi am discutat despre aceasta. Condiţiile actuale (amnistirea în schimbul eliberării clădirilor instituţiilor publice) sunt inadmisibile”, a declarat Parubii pentru un post de televiziune local.
Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi în urma confruntărilor cu forţele de ordine, însă opoziţia s-a abţinut de la vot. Conform legii adoptate, manifestanţii proeuropeni arestaţi vor fi eliberaţi a următoarele 15 zile.
După mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputaţi din cei 416 prezenţirelatează Itar-tass.
Conform legii adoptate, manifestanţii proeuropeni arestaţi vor fi eliberaţi a următoarele 15 zile.
Autorul acestui proiect de lege, Iuri Miroşenko, consideră că textul oferă „mai multe oportunităţi”.
Unii deputaţi au afirmat că eliberarea manifestanţilor va avea loc doar după ce protestatarii vor părăsi toate clădirile instituţiilor publice ocupate.