Ucraina: Peste 10.000 de oameni s-au adunat în Kiev, după ce noaptea poliţia a dispersat manifestanţii

Economica.net
11 12. 2013
proteste_ucraina_2222_66493100

Mii de persoane s-au alăturat manifestanţilor din piaţa centrală din Kiev, aflată în centrul mobilizărilor proeuropene de aproape trei săptămâni, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului, în timp ce postul de televiziune 5 Kanal avansa cifra de 15.000 de manifestanţi în jurul orei 04.15 GMT (06.15 ora României).

Opoziţia anticipează sosirea a „milioane” de manifestanţi la Kiev după asaltul poliţiei

Unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk, a anticipat, miercuri, o manifestaţie ce va reuni „milioane” de protestatari în Piaţa Independenţei din Kiev, după asaltul poliţiei asupra acestei locaţii simbolice pentru mobilizarea proeuropeană, relatează AFP.

„Nu vom ierta. Mâine vor fi aici milioane de persoane iar regimul va cădea”, a afirmat de pe scena amplasată în piaţă acest responsabil al partidului opozantei arestate Iulia Timoşenko.

El a apreciat că preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a „scuipat în faţa Americii şi a 28 de state ale UE”.

Numeroşi manifestanţi s-au adunat după lansarea asaltului, întărind rândurile celor câtorva mii de persoane deja prezente în piaţă.

Celălalt lider al opoziţiei, boxeurul Vitali Kliciko, a făcut de asemenea apel la mobilizare.

„Locuitori ai Kievului, treziţi-vă, veniţi!”, a afirmat el.

„Doar împreună putem lupta pentru dreptul de a trăi într-o ţară liberă”, a adăugat el, cerând demisia preşedintelui.

Poliţia ucraineană a dispersat manifestanţii din Piaţa Independenţei din Kiev

Forţele de ordine ucrainene au trecut miercuri de baricadele plasate de manifestanţii proeuropeni care ocupă piaţa Independenţei din Kiev şi avansează progresiv asupra locului, au constatat reporterii AFP.

Reuniţi cu sutele la marginile zonei, poliţiştii au început să îi disperseze pe manifestanţi cu ajutorul scuturilor cu puţin înainte de ora 02:00, au constatat jurnaliştii AFP aflaţi la faţa locului.

Bazându-se pe o decizie a justiţiei şi cerând manifestanţilor să rămână calmi, aceştia au trecut de baricadele plasate la mai multe intrări în piaţă, aflată în centrul mişcării de contestare stârnite de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna la sfârşitul lui noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Aceştia au demontat de asemenea mai multe corturi montate în piaţă.

„Poliţia acţionează în cooperare cu serviciile comunitare pentru a debarasa baricadele care blochează trecerea”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei ucrainene pentru AFP.

Televiziunea arăta tractoare şi angajaţi în veste portocalii care demontau baricadele formate de manifestanţii strânşi în piaţă.

Cele câteva sute de manifestanţi au început să cânte imnul ucrainean iar reprezentanţii opoziţiei au pornit rugăciuni de pe scena montată în piaţă.

Operaţiunea intervine după ce preşedintele ucrainean a primit-o timp de trei ore marţi pe lidera diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

În noaptea de luni spre marţi, forţele de ordine au dispersat manifestanţii care păzeau baricadele din cartierul guvernamental vecin ce perturbau trecerea către sediul guvernului şi preşedinţiei.

Îndemnurile opoziţiei la revoluţie „ameninţă securitatea naţională”, afirmă Ianukovici

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denunţat marţi îndemnurile la revoluţie lansate de către opoziţia proeuropeană, pe care le-a catalogat drept o „ameninţare la adresa securităţii naţionale”, după care a participat la o încercare de mediere din partea UE şi Statelor Unite, relatează AFP.

După o noapte marcată de confruntări, soldate cu răniţi, între manifestanţi şi poliţişti, în centrul Kievului, Ianukovici i-a primit pe cei trei predecesori ai săi la şefia statului, gest pe care l-a prezentat ca pe un prim pas către negocieri cu opoziţia.

„Îndemnurile la revoluţie constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale”, a declarat Ianukovici în cursul unei întâlniri cu Leonid Kucima, Leonid Kravciuk şi Viktor Iuşcenko.

El a declarat că a cerut eliberarea anumitor manifestanţi arestaţi în cursul unor confruntări cu poliţia pe 1 decembrie şi a anunţat că Guvernul său va continua să negocieze un acord de asociere cu UE.

O delegaţie condusă de vicepremierul Serghii Arbuzov urmează să efectueze miercuri o vizită la Bruxelles, în vederea unor discuţii pe tema parteneriatului economic pe care conducerea ucraineană a refuzat să îl aprobe la sfârşitul lui noiembrie, preferându-i o apropiere de Moscova, provocând cea mai puternică mobilizare a opoziţiei de la „revoluţia portocalie” din 2004 şi până în prezent.

El a declarat că speră să se ajungă la un acord cu UE „până în martie”, apreciind că acest lucru depinde „şi de Comisia Europeană”.

Însă Ianukovici a rămas ferm în privinţa manifestanţilor, care reclamă de peste două săptămâni, în Piaţa Independenţei, în capitala ucraineană, o nouă putere, apreciind că Ucraina, care se confruntă cu o gravă criză economică, are nevoie de stabilitate.

UE solicită autorităţilor ucrainene să împiedice recursul la violenţă în Piaţa Independenţei

Uniunea Europeană a cerut miercuri autorităţilor ucrainene să împiedice orice recurs la „utilizarea violenţei împotriva cetăţenilor de rând”, după asaltul poliţiei asupra Pieţei Independenţei din Kiev pentru deblocarea accesului, relatează AFP.

Într-o declaraţie postată pe pagina sa de Facebook, delegaţia UE în Ucraina transmite că „încearcă să contacteze” autorităţile „pentru a împiedica utilizarea violenţei împotriva cetăţenilor de rând”.

Asaltul intervine în timp ce lidera diplomaţiei UE, Catherine Ashton, se află la Kiev pentru o misiune de conciliere. Ea s-a întâlnit cu preşedintele Viktor Ianukovici timp de trei ore marţi înainte de a se întâlni cu manifestanţii din Piaţa Independenţei.

„Am observat cu tristeţe că poliţia a folosit forţa pentru a dispersa oameni paşnici”, a reacţionat ea mai târziu într-un comunicat difuzat pe Facebook.

„Dialogul cu forţele politice şi societatea, precum şi utilizarea argumentelor, sunt mereu mai bune ca argumentul forţei”, a adăugat ea.

Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, a scris pe Twitter că urmăreşte evenimentele „cu mare îngrijorare”.

„Nu prin represiune va merge Ucraina înainte, ci prin reformă”, a apreciat el.